INVERZNA LUSKAVICA (PSORIASIS INVERSA)

KAJ JE INVERZNA LUSKAVICA (PSORIASIS INVERSA)?

Gre za obliko luskavice, ki se pojavlja na pregibih – pazduhe, pod dojkami, trebušne gube in popek, dimlje in perianalno področje ter področje spolovila. To so mesta, kjer lahko bolezen s svojimi kroničnimi spremembami močno okrni kakovost življenja. Raziskave kažejo, da se inverzna luskavica pojavi pri okoli tretjini bolnikov z luskavico

GLAVNE ZNAČILNOSTI IN SIMPTOMI INVERZNE LUSKAVICE (PSORIASIS INVERSA)

Inverzna luskavica prizadene vlažne in tople predele telesa, kjer se površine kože navadno stikajo. Pogosto se tudi zgodi, da ima bolnik tako kronično obliko (luskavica v plakih) kot tudi inverzno obliko luskavice in posledično spremembe na kolenih, komolcih, perigenitalno in v pregibih. Zaradi vlažnega okolja ter drgnjenja kože, luščenje kože ni opazno oziroma je minimalno. Zelo izrazita je vneta koža na pregibih. Spremembe na koži so simetrično razporejene, ostro omejene, svetlo do temno rdeče. Na mestih, kjer je koža zadebeljena se pojavljajo razpoke kože, zaradi vlažnosti teh predelov je koža zmehčana (maceracija kože). Bolniki poročajo o bolečini, pekočini ali srbežu, zaradi vlažnega in toplega okolja pa se bolezni lahko pridružijo – bakterijske, glivične, virusne. 

ZAKAJ NASTANE LUSKAVICA?

Kaj poleg genetsko pogojene imunske motnje povzroča luskavico, zaenkrat še ni znano. Poznamo več t.i. sprožilcev prvega izbruha luskavice.

Nekaj sprožilnih dejavnikov:

 • različne bolezni (zlasti okužbe),
 • po zdravljenju z določenimi zdravili (antidepresivov, zdravil, ki znižujejo povišan krvni tlak, zdravil proti malariji),
 • uživanje alkohola,
 • psihični stres,
 • neposredne poškodbe kože (odrgnine, opekline). 

VZROKI INVERZNE LUSKAVICE (PSORIASIS INVERSA)

Vzroki za inverzno luskavico niso pojasnjeni. Na splošno velja, da luskavico povzroča kombinacija genetskih dejavnikov in okoljskih sprožilcev. Med nekaterimi najpogostejšimi sprožilci luskavice so stres, kajenje, alkohol, nekatera zdravila, okužbe zgornjih dihal, poškodbe kože, sončne opekline, ureznine in odrgnine.

Nekateri znanstveniki menijo, da imajo prekomerna telesna teža in maščobne celice pomembno vlogo pri razvoju inverzne luskavice.

Veliko je tudi govora o t.i. Koebnerjev fenomenu – pojavu novih lokalnih simptomov luskavice pri obstoječih bolnikih, in sicer na doslej še zdravem delu kože, ki je bila pred kratkim poškodovana (v enem do treh tednih po poškodbi). Spremembe se razvijejo pri kar 25 % bolnikov z luskavico.

Genetska predispozicija je močan faktor za nastanek inverzne luskavice, saj jo lahko starši prenesejo na svoje otroke. 

VRSTE LUSKAVICE

Kronična luskavica ali luskavica s plaki (psoriasis vulgaris)

Zanjo je značilen pojav rožnatih zadebeljenih bunčic ali plošč na izteznih straneh okončin, lahko pa tudi v pregibih, v lasišču, dlaneh in podplatih ter na nohtih.

Kapljična oblika luskavice (psoriasis guttata)

Kapljična oblika najpogosteje prizadane mlajše bolnike, kjer bolezen navadno sledi streptokokni okužbi, kot je angina. Pri tej obliki se pojavljajo drobne vnetne in luščeče spremembe po celem telesu, ki po uspešni terapiji okužbe v nekaj mesecih praviloma tudi spontano izzvenijo.

Pustulozna luskavica (psoriasis pustulosa)

Pri tej obliki bolezni se vneta koža, luske in gnojni mehurčki pojavljajo po dlaneh in/ali podplatih.

Inverzna luskavica (psoriasis inversa)

Oblika luskavice, ki se pojavi zelo redko in najpogosteje prizadane velike kožne gube pa je t.i. inverzna luskavica, za katero so značilna vnetja kože v pregibih, okrog spolovil, zadnjice, pod trebuhom, pazduhami in pod dojkami.

DIAGNOSTIKA

Fizični pregled kože je osnova za diagnosticiranje inverzne luskavice v skladu s klinično sliko. Kadar gre za inverzno luskavice, ki je pridružena luskavici v plakih, postavitev diagnoze navadno ni težavna. Kadar so spremembe v perianalnem področje ter področju spolovila, so za postavitev diagnoze poleg izključitve okužb (bris kože in mikološki pregled) potrebni laboratorijski testi za potrditev vzroka luskavice (biopsija kože in histopatološki pregled). Kadar se namreč pojavi sum na inverzno luskavico v intimnim predelih kože, je potrebno izključiti s kandido povzročeno okužbo in vnetje, bakterijsko okužbo kože oz. bakterijski intertrigo, perianalni streptokokni dermatitis, kontaktni dermatitis iritativne ali alergijske narave, glivično okužbo kože, spremembe v sklopu atopijskega dermatitisa. 

KATERE METODE ZRAVLJENJA SO NA VOLJO ZA INVERZNO LUSKAVICO (PSORIASIS INVERSA)?

Zdravljenje inverzne oblike luskavice je podobno zdravljenju kronične luskavice. Zaradi lokalizacije sprememb na koži (pregibi, spolovila), je zdravljenje zahtevno.

Najprej posežemo po kortikosteroidnih kremah, mazilih ali emulzijah. Ker je koža na teh področjih občutljiva in tanka, se izogibamo močnim oblikam zdravil. Na voljo so tudi kombinacije z derivati D-vitamina in steroidov. Kljub temu, da niso uradno registrirani za zdravljenje luskavice, se za obraz in intimne predele predpisujejo tudi lokalni imunomodulatorji, kot npr. takrolimus.

Če lokalna terapija uspešna, se lahko dermatolog odloči za zdravljenje z UV žarki – fototerapija (na primer UVBM PUVA), kot uspešna metoda zdravljenja inverzne luskavice.

Zdravljenje z zdravili za zdravljenje inverzne luskavice (sistemski in topikalni retinoidi, ciklosporin, metrotreksat) spada pod konvencionalno sistemsko terapijo in je rezervirano za težje oblike luskavice.

Dobre rezultate in visoko učinkovitost daje tudi imunomodulatorna terapija za zdravljenje inverzne luskavice z biološkimi zdravili in apremilastom. 

PREPREČEVANJE POSLABŠANJA SIMPTOMOV INVERZNE LUSKAVICE

Ob ustrezni terapiji se priporoča redna nega s primernimi izdelki, ustrezna vsakodnevna higiena, nošenje bombažnega spodnjega perila in znižanje prevelike telesne teže. Odsvetuje se kajenje in prekomerno uživanje alkohola, ki sta znana sprožilca oz. poslabševalca bolezni. 

VPLIV NA KAKOVOST ŽIVLJENJA

Pri inverzni luskavici je zaradi lokalizacije sprememb na koži  – obraz ter intimni predeli, kakovost bolnikov močno okrnjena. Bolezen vpliva na njihovo samopodobo in samozavest.  Zaradi luskavice na obrazu ali rokah, teže najdejo službo, težje delajo in so več v bolniškem staležu, kar poslabša njihov ekonomski položaj. Kadar je prizadeto področje spolovil, je lahko motena ali onemogočena njihova spolna aktivnost. Ker bolezen bolnika zelo obremenjuje, pogosteje povzroča depresijo

POGOSTA VPRAŠANJA

 1. Zakaj se imenuje inverzna luskavica?

Ker se pojavi na nasprotnih mestih na koži, kjer se običajno pojavi luskavica v plakih. Plaki se pojavijo na zunanji strani sklepa, inverzna luskavica pa prizadene pregibne površine, kjer se koža stika.

 1. Kako se inverzna luskavica (psoriasis inversa) razlikuje od drugih oblik luskavice?

Za ostale vrste luskavice značilne razbarvane lise na koži, ki so prekrite z belimi luskami. Te spremembe se imenujejo plaki. Pri inverzni luskavici ni odebeljenih, luskastih sprememb na koži, ampak se kaže kot rdeča, vneta koža.

 1. Ali inverzna luskavica (psoriasis inversa) lahko vpliva na moje spolne odnose in reproduktivno zdravje?

Inverzna luskavica, kljub podobnemu izgledu, ni spolno prenosljiva bolezen. Kar 25–40 % bolnikov opisuje zmanjšanje spolne aktivnosti zaradi pojava luskavice na intimnih področjih. Vzrok so navadno sram, zmanjšana želja in disfunkcija zaradi prizadetosti kože spolovila in genitalnega predela.

V primeru luskavice na genitalijah, se lahko med spolnim odnosom pojavi nelagodje ali bolečina. Lubrikanti in kondomi lahko pomagajo ublažiti nelagodje. Pomembno je, da se po spolnem odnosu genitalije umije ter posuši ter ponovno nanese vsa zdravila za inverzno luskavico.

 1. Ali lahko inverzna luskavica (psoriasis inversa) povzroči okužbo kože?

Ker se pri tej obliki luskavice koža drgne, se lahko pojavi vnetje na koži. Sekundarno se na mestu vnetja lahko razvijejo tudi okužbe, kot so glivične okužbe kože.

 1. Ali lahko vitamin D pomaga pri inverzni luskavici (psoriasis inversa) ?

Zdravljenje z derivati vitamin D, se je pri luskavici v plakih izkazalo za učinkovito, če ga nanesemo lokalno na kožo. Priporoča se tudi prehranski dodatek vitamina D3.  

Viri:

 1. Cleveland Clinic: Inverse Psoriasis [online]. (04/25/2022). [Citirano 14.3.2023]
 2. Starbek-Zorko Mateja: Inverzna luskavica in luskavica genitalnega predela. PSORIAZA, luskavica / [urednik Kristina Koler Jagarinec]. Maribor: Društvo psoriatikov Slovenije, 2019; 62-69 


Set za popolno nego kože – zmehča in neguje suho in hrapavo kožo

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti kože ter nego in zaščito celic kože. Raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe
2-3x/dnevno. OXILVER® Skin solution v pršilu uporabljamo zlasti na večjih površinah kože (telo, komolci, pete, kolena), OXILVER® Skin gel pa na manjših oz. točkastih površinah kože (obraz, temenski predeli…). Kjer je potrebno intenzivnejše mehčanje kože se lahko uporabita OXILVER® Skin raztopina in gel.  Nujna je nega kože z lahko negovalno emulzijo, rastlinskimi olji ali drugimi izdelki, ki koži zagotovijo primerno zaščito in elastičnost kože.

PRIPOROČAMO: