KRONIČNA LUSKAVICA ALI LUSKAVICA V PLAKIH (PSORIASIS VULGARIS)

KAJ JE KRONIČNA LUSKAVICA OZ. LUSKAVICA S PLAKI (PSORIASIS VULGARIS)?

Luskavica v plakih je najpogostejši tip luskavice, kronične avtoimune bolezene, za katero so značilna žarišča zadebeljene, pordele kože, ki se lušči. Čeprav stanje ni življenjsko ogrožajoče, je zdravljenje problematično in odzivi na terapijo se pri bolnikih razlikujejo. Večina ima akutne zagone in izbruhe na koži, ki lahko v nekaterih primerih poslabšajo in napredujejo v pustulozno luskavico. Vsaj 15 % bolnikov z luskavico v plakih bo razvilo psoriatični artritis. 

GLAVNE ZNAČILNOSTI IN SIMPTOMI

Luskavica v plakih se običajno kaže z rožnatimi, zadebeljenimi bunčicami ali ploščami (plaki) na lasišču, trupu in na izteznih straneh okončin. Zaradi prehitrega razmnoževanja celic zgornje plasti kože – povrhnjice, nastanejo obsežni plaki vnete, zadebeljene in luščeče kože.

Simptomi kronične luskavice se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, kažejo pa se v obliki simetričnih, rožnato obarvanih zadebeljenih lusk, ki pokrivajo kožo na kolenih, komolcih, zadnjici in lasišču.

VZROKI KRONIČNE LUSKAVICE OZ. LUSKAVICA S PLAKI (PSORIASIS VULGARIS)?

Luskavica v plakih je avtoimunska bolezen, ki nastane zaradi pretiranega odziva imunskega sistema. Imunske celice po pomoti začnejo delovati in postanejo preveč aktivne, kar vodi v vnetje in hitro menjavo kožnih celic.

Običajna, zdrava koža doživi menjavo celic približno na vsakih 28 do 30 dni. Pri luskavici nastajajo nove celice na vsake 3 do 4 dni ter se kopičijo na površini kože. Kopičenje novih celic, ki nadomeščajo stare celice, ustvarja plake.

Genetska predispozicija ima pri nastanku luskavice pomembno vlogo, vendar se bolezen lahko razvije tudi če ni prisotna v družinski anamnezi. Kadar ima luskavico eden od staršev, obstaja 30 % tveganje, da otrok razvije isto bolezen, kadar jo imata oče in mati, pa kar 70 %. Poleg genetike so močni sprožilni dejavniki (ki povzročijo izbruh luskavice) dejavniki okolja, kot so, nekatera zdravila, alkohol ali poškodba kože. Stres nima le slabega vpliva na naše počutje, temveč tudi na organe in imunski sistem ter je tako vzrok za nastanek bolezni ali pa povzroči ponavljajoče izbruhe simptomov. 

DIAGNOSTIKA

Za potrditev bolezni kronična luskavica oz. psoriasis vulgaris je potreben fizičen pregled stanja kože pri zdravniku specialistu ali dermatologu, ki na podlagi pregleda prizadetega področja kože in ocene kliničnih simptomov postavi diagnozo.

Zdravnik lahko odredi laboratorijske teste, da izključi druga stanja, ki po znakih spominjajo na luskavico v plakih, kot sta ekcem ali dermatitis. Laboratorijski testi lahko vključujejo: alergijski test, biopsija kože ter krvni testi.

ZDRAVLJENJE

Za luskavico v plakih ni zdravila, ki bi odpravilo bolezen. Zdravljenje lahko olajša simptome ter zmanjša možnost izbruhov ter podaljša obdobje brez plakov (remisija).

Za zdravljenje blagih primerov luskavice v plakih so na voljo kreme in mazila v obliki zdravil na recept na osnovi:

 • salicilne kisline,
 • pripavkov iz katrana
 • kortikosteroidov
 • šampon s salicilno kislino za lasišče

Zmerno do hudo obliko luskavice pogosto zdravimo s sistemsko terapijo z zdravili v obliki tablet: metotreksatom, ciklosporinom in acitretinom. Uporabi sistemskih kortikosteroidov se na splošno izogibamo zaradi neželenih učinkov in tveganja poslabšanja po prekinitvi zdravljenja.

Za zdravljenje luskavice se uporablja tudi fototerapija z ultravijoličnim sevanjem (na primer UVB, PUVA), ki jo pogosto kombiniramo z lokalno ali sistemsko terapijo.

Na voljo je še imunomodulatorna terapija in biološka zdravila, ki pa so zaradi zelo visokih stroškov rezervirano le za hude oblike luskavice, odporne na konvencionalno zdravljenje. 

PREPREČEVANJE

Kronično luskavico ni mogoče preprečiti. Zdravljenje lahko zmanjša simptome, tudi pri ljudeh s hudo psoriazo v plakih. Pri obvladovanju simptomov si lahko pomagamo tudi s pravilno nego kože, obvladovanjem stresa in pravilno prehrano.

Določena hrana in pijača lahko prispevata k izbruhom plakov. V dieto je dobro vključiti protivnetna živila:

 • Ribe, kot so skuša, losos ali sardine
 • Listnato zelenjavo, kot sta špinača in ohrovt
 • Olivno olje

Živila in pijača, ki lahko povzročijo izbruhe:

 • Alkohol
 • Mlečni izdelki
 • Citrusi, vključno z limonami, limetami in pomarančami
 • Živila z glutenom
 • Nekatera zelenjava: paprika, krompir in paradižnik

Telovadba lahko zmanjša nekatere negativne učinke luskavice ter nam hkrati pomaga:

 • Shujšajti ali vzdrževati zdravo težo.
 • Zmanjšati tveganje za razvoj drugih zdravstvenih težav (na primer osteoartritis, diabetes, depresija, visok krvni tlak), ki so povezane z luskavico v plakih.
 • Zmanjšati stres, depresijo in tesnobo.  

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

 • Ohranjamo zdravje in kontroliramo simptome z rednim spremljanjem in zdravljenjem.
 • Redno uporabljamo emoliense in vlažilne kreme ter losjone, še posebej po kopanju.
 • Izogibamo se močnim milom.
 • Spremenimo način življenja in prehranjevanja.
 • Zmanjšamo stres z meditacijo ali vadbo ali obiščemo strokovnjaka za duševno zdravje.
 • Društvo psoriatikov Slovenije že 40 let nudi pomembno podporo bolnikom z luskavico v plakih ter ozavešča o bolezni, možnostih zdravljenja, življenjskem stilu, negi kože in o drugih pomembnih dejavnikih obvladovanja bolezni. 

POGOSTA VPRAŠANJA

 1. Ali je kronična luskavica nalezljiva?

Luskavica ni nalezljiva in se ne prenaša na drugo osebo s stikom kože na kožo ali nezaščitenim spolnim odnosom.

 1. Ali obstajajo domača zdravila za kronično luskavico?
 • Za hudo srbenje so na voljo antihistaminiki brez recepta.
 • Voda za tuširanje naj bo mlačna in ne vroča.
 • Mila naj ne vsebujejo parfumov, barvil in alkohola.
 • Kožo je potrebno večrat dnevno navlažiti s kremo ali mazilom, še posebej po tuširanju.
 • Ohlapna oblačila omogočajo, da koža diha.
 1. Katere izdelki za nego kože se priporočajo pri kronični luskavici?

Izjemno pomoč ponujajo izdelki s hilauronsko kislino, ki lahko nase vežejo do tisočkratno količino vode kot je njena molekulska masa in tako poskrbi za izdatno navlaženost kože. Izvlečki rastline Aloe vera so prav tako pravi izbor za zadrževanje vlage v koži ter za povečanje njene prožnosti. Hkrati kožo pomirjajo in odlično hladijo. Pri opisanih težavah na koži se priporočajo izdelki, ki ponujajo dovoljšnjo oskrbo kože s kisikom (oksigenacijo) npr. izdelki z aktivnimi kisikovimi spojinami, s čimer se ta hitreje obnovi (regenerira).

 1. Kakšna je razlika med gutatno luskavico in luskavico v plakih?

Klinični znaki teh dveh luskavic so različni. Gutatna psoriaza je videti kot majhne, ​luskaste lise v obliki kapljice in se običajno pojavijo pri otrocih in mladini. Običajno se pojavi po vnetem grlu, ki ga povzroči streptokokna okužba in izgine po več tednih, tudi brez zdravljenja zdravljenja.

 1. Kakšna je razlika med ekcemom in luskavico v plakih?

Včasih je obe bolezni težko razlikovati, saj se lahko pojavita na istih mestih, kot so komolci in kolena. Glavna razlika je v srbečici, saj ekcem običajno močno srbi, medtem ko luskavica v plakih povzroča le blago srbenje. Razlikujejo se tudi spremembe na koži, vendar je za potrditev diagnoze potrebno mnenje zdravnika specialista.

Viri:

 1. Cleveland Clinic: Plaque Psoriasis [online]. (04/25/2022). [Citirano 10.2.2023]
 2. Badri T, Kumar P, Oakley AM. Plaque Psoriasis. StatPearls Publishing. 2022


Set za popolno nego kože – zmehča in neguje suho in hrapavo kožo

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti kože ter nego in zaščito celic kože. Raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe
2-3x/dnevno. OXILVER® Skin solution v pršilu uporabljamo zlasti na večjih površinah kože (telo, komolci, pete, kolena), OXILVER® Skin gel pa na manjših oz. točkastih površinah kože (obraz, temenski predeli…). Kjer je potrebno intenzivnejše mehčanje kože se lahko uporabita OXILVER® Skin raztopina in gel.  Nujna je nega kože z lahko negovalno emulzijo, rastlinskimi olji ali drugimi izdelki, ki koži zagotovijo primerno zaščito in elastičnost kože.

PRIPOROČAMO: