Ekcem

EKCEM

KAJ JE EKCEM?

Ekcem je splošno ime za vnetno kožno reakcijo, ki prizadene predvsem povrhnjico in se najprej pojavi v obliki rdečice, srbenja, majhnih vozličkov in mehurčkov.

Ekcem ni izraz za posamezno kožno bolezen ali stanje, ampak je krovni pojem za skupino kožnih bolezni, ki se kažejo z nekaterimi skupnimi značilnostmi, vendar imajo različen vzrok nastanka.

Ekcem se lahko pojavi kjerkoli, vendar običajno prizadene roke, pregibe komolcev, kolena in zapestja. Pogosto ga opazimo na obrazih dojenčkov. Stanje ni nalezljivo in v nekaterih primerih s starostjo izzveni. 

Kaj je ekcem?

EKCEM IN KATERE VRSTE POZNAMO?

Ko se ljudje omenijo ekcem, običajno mislijo na atopijski ekcem, ki se kaže kot suha, srbeča koža in se pogosto pojavi z rdečino, luščenjem in razpokami. To je najpogostejša vrsta ekcema. Običajno prizadene hrbtišče rok in prstov in ob tem je velikokrat prisotna prizadetost nohtov.

Kontaktni ecem

Kontaktni ekcem povzroča stik z dražilnimi snovmi. Pojavijo se pekoč občutek, srbenje in pordelost. Vnetje izgine, ko dražilno sredstvo odstranimo.

Dishidrotični ekcem

Dishidrotični ekcem prizadene prste, dlani in podplate. Povzroča pojav drobnih vodenih mehurčkov po rokah, ki so lahko posledica nagnjenosti k alergiji, vendar so pogosto neznanega vzroka. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah in kadilcih.

Numularni ekcem

Numularni ekcem v zimskih mesecih povzroči suhe, okrogle madeže v obliki kovanca, posejane z bunčicami, mehurčki, luskami in krasticami, ki se pogosto sekundarno okužijo. Običajno prizadenejo noge. Numularni ekcem je pogostejši pri moških.

Seboroični ekcem

Seboroični ekcem povzroča srbeče, rdeče, luskaste izpuščaje, zlasti na lasišču, na obrveh, na vekah, ob straneh nosu in za ušesi. Pri dojenčkih se pogosto imenuje temenice. Pri mladostnikih in odraslih se seboroični ekcem običajno pojavlja kot luščenje lasišča ali kot rdečica na nazolabialnih gubah.

EKCEM IN SPROŽILNI DEJAVNII?

Vzrok ekcema ni popolnoma pojasnjen. 

Najverjetneje ga sproži prekomerno aktiven imunski sistem, ki se agresivno odziva, ko je izpostavljen kombinaciji dražljajem: 

  • genetski dejavniki, 
  • vpliv okolja, vreme, temperatura in 
  • nespecifični sprožilci

Od vplivov okolja je potrebno poudariti predvsem izpostavljenost kože rok vodi, vlažnemu okolju, drgnjenju, dražečim snovem, kot so mila, detergenti, dišave, konzervansi. Lahko pa je ekcem tudi posledica izpostavljenosti senzibilizirane osebe vzročnim kontaktnim alergenom (kromati, nikelj, dišavne spojine, sestavine gume). Psihološke napetosti lahko povzročijo izbruh ali poslabšanje stanja kože.

Ekcem - Vzrok in sprožilni dejavniki

KUŽNOST IN PRENAŠANJE

Ekcem ni nalezljiv. Velja pa opozoriti, da je pri ekcemu poškodovana zaščitna plast kože, s čimer je dovzetnost za okužbo s kakšno drugo prenosljivo kožno boleznijo večje.

KAKO UKREPATI V PRIMERU EKCEMA?

Najprej moramo poskrbeti, da odstranimo sprožilce, ki spodbudijo nastanek ekcema. Ob ustrezni izključitvi alergogenih ali dražilnih dejavnikov iz hrane, prostora, čistilnih sredstev in dovoljšni skrbi za spanje in zdrav življenjski slog si lahko pomagamo še z uporabo ustreznih izdelkov za telo.

Zelo je pomembno, da poskrbimo za dodatek maščobne faze (lahka emulzija), ki bo poskrbela za zaščito in elastičnost površine kože ter za njeno vlaženje. Navlažena in elastična koža omogoča lažjo obnovo prizadete površine.

NEGA KOŽE PRI EKCEMU

Na razpolago so številni učinkoviti izdelki:

  • za vlaženje kože s hialuronsko kislino, pantenolom, Aloe vera,  3 do 10% ureo;
  • za mehčanje kože in tvorbo zaščitnega filma na površini kože kot so izvlečki rastlinskih olj-olivno, arganovo, svetlinovo, konopljino olje, masla-kakavovo, karitejevo rastlinsko maslo, čebelji vosek, vazelin, lanolin;
  • z ioniziranim srebrom, ki deluje protivnetno in protimikrobno;
  • z izvlečki posebnih vrst ovsa;
  • rastlinski izvlečki s protivnetnimi lastnostmi, kot jih imata kamilica ali ognjič;

Svetlobna terapija ali fototerapija uporablja ultravijolično svetlobo za preprečevanje odzivov imunskega sistema, ki sproži ekcem.

Če moramo kljub samopomoči obiskati zdravnika, bo ta za ublažitev vnetja in srbenja predpisal protivnetna zdravila (kortikosteroide) v obliki krem ali mazil in protialergijska zdravila (antihistaminike) v obliki tablet ali sirupa. Lokalni kortikosteroidi bolezni ne ozdravijo, ampak kožno stanje začasno izboljšajo.

IZDELKI Z AKTIVNIM KISIKOM, HIALURONSKO KISLINO in ALOE VERO

Izjemno pomoč ponujajo izdelki s hialuronsko kislino, ki nase veže do tisočkratno količino vode kot je njena molekulska masa in tako poskrbi za izdatno navlaženost kože. Izdelki z izvlečki rastline Aloe vera so prav tako pravi izbor za zadrževanje vlage v koži ter za povečanje njene prožnosti. Hkrati kožo pomirjajo in odlično hladijo in celijo poškodbe na povrhnjici. Nadalje se priporočajo izdelki, ki ponujajo dovoljšno oskrbo kože s kisikom (oksigenacijo) npr. izdelki z aktivnimi kisikovimi spojinami, s čimer se ta hitreje obnovi (regenerira).

Pozabiti pa ne smemo tudi na ustrezno prehrano z veliko esencialnimi maščobnimi kislinami (ribe, oreščki, semena, avokado..), ki so pomembne pri tvorbi celične membrane. 

Ekcem in kako ukrepati

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Skin solution

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje srbenja, rdečice in suhosti kože. Raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, prizadeto mesto pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislinain Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe
2-3x/dnevno. OXILVER® Skin solution v pršilu uporabljamo zlasti na večjih površinah kože, OXILVER® Skin gel pa na manjših oz. točkastih površinah kože (obraz…). V primeru izredno izsušene, razdražene kože se priporoča predhodni nanos lahke negovalne emulzije ali kapljice rastlinskega olja, ki koži zagotovita primerno zaščito in elastičnost.