OTIŠČANCI

KAJ SO ŽULJI IN OTIŠČANCI?

Trenje med kožo in predmetom povzroči, da se povrhnjica loči od spodnjih plasti kože in nastane žulj. To je območje privzdignjene kože pod katero je tekočina, ki omili nadaljni pritisk in preprečuje okužbo. Če je koža vlažna nastanejo žulji hitreje, večkrat torej poleti ko se nam potijo noge in dlani. Otiščanec ali kurje oko je odebelitev kože, ki raste pod kožo v stožčasti obliki. Je trnu podoben tujek iz poroženelih celic, ki ima sposobnost prodiranja v spodnje plasti kože, ki je prepredena z živci. Koža jih ustvarja zato, da obvaruje in zaščiti občutljivo kožo. Če žulji in otiščanci niso oskrbljeni pravilno, lahko povzročijo okužbo ali celo globljo rano, ki potrebuje tudi zdravniški nasvet ali pomoč.
Otiščanci & žulji

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

Žulj se lahko zaradi nadaljnjega trenja kože predre, kar povzroči bolečino. Kadar je koža oslabljena in nima normalne zaščitne ali zaznavne funkcije (npr. bolniki s sladkorno boleznijo, nevropatijo, ipd.), je pravilna oskrba žuljev posebej pomembna, da ne pride do okužbe. Kurje oko ali otiščanec je prav tako zoprna težava, pritisk nanje povzroči neprijeten občutek in lahko tudi zelo boli, če pritiska na živce v spodnjih plasteh kože ali celo ob kost. Za razliko od bradavic otiščanci ne krvavijo, v kolikor ni poškodovano okolno tkivo. 

Simptomi - žulji in otiščanci

KAKO NASTANEJO ŽULJI IN OTIŠČANCI?

Pri ponavljajočih se gibih med hojo, tekom, plesom ali ko obujemo nove čevlje, nastanejo žulji na izpostavljenih delih stopal. Žulji lahko nastanejo tudi na dlaneh npr. med držanjem ročajev na kolesu, pri telovadbi z utežmi, med veslanjem, ipd. V kolikor traja trenje dlje časa in to ni tako intenzivno, nastane otiščanec. Navadno se kurja očesa pojavljajo na prstih nog ali na blazinicah stopal. Lahko nastanejo zaradi nepravilne hoje, največ otiščancev pa nastane zaradi neprimerne obutve (npr. visoke pete).

PREPREČEVANJE IN OSKRBA ŽULJEV IN OTIŠČANCEV

Vsekakor je bolje preprečiti kot zdraviti tako žulje kot otiščance.

ŽULJI

V primeru  žuljev najprej poskrbimo:

  • za namestitev obližev ali vložkov na izpostavljene dele,
  • za udobno obutev in čiste ter suhe nogavice, ki vpijajo pot,
  • da nove čevlje najprej razhodimo doma in na kratkih razdaljah;

Metode za zdravljenje žuljev so:

Če žulj kljub vsemu nastane, zamenjamo obutev, saj bo trenje prenehalo in se bo žulj začel celiti. Tekočina v žulju se bo resorbirala, povrhnja koža se bo posušila in odlupila. Žulja ne prebadamo, saj je koža najboljša zaščita pred okužbo. 

Če se zgodi, da nam žulj vseeno poči lahko:

  • mesto razkužimo (npr. aktivne kisikove spojine) in tako preprečimo  morebitno okužbo.  Aktivne kisikove spojine omogočijo tudi hitrejšo regeneracijo kože in njeno oskrbo s kisikom. Posebej primeren je gel, saj ostane dlje časa na mestu žulja ter deluje intenzivneje;
  • uporabimo obliž, da bomo okužbo mehansko dodatno preprečili.

V kolikor nas žulj zelo boli ga kljub vsemu predremo z razkuženo šivanko, mesto razkužimo da preprečimo okužbo, ter ga dodatno zaščitimo z obližem.

OTIŠČANCI

V primeru otiščancev najprej poskusimo najti vzrok zakaj so nastali prav na teh mestih ter poskusimo to preprečiti. Noge moramo ustrezno negovati in uporabiti izdelke, ki kožo dodatno zmehčajo, npr. z hialuronsko kislino in Aloe vero ter take, oskrbijo kožo s kisikom in se le ta lahko hitreje obnovi (npr. izdelki z aktivnimi kisikovimi spojinami). 

Oskrba - Žulji in otiščanci

Načini za odstranjevanje otiščancev so:

  • nanos salicilne kisline. Ta raztaplja keratin in  odstrani odmrlo kožo. Nanesemo jo v tanki plasti, nato namakamo v slani vodi ter za tem spilimo predel z otiščancem. Salicilne kisline ne smemo nanesti na zdrav predel kože, saj to lahko povzroži draženje ali poškodbe;
  • nanos izdelka, ki kožo navlaži in s tem zmehča, s čimer se poroženela koža lažje odstrani. Taki so npr. izdelki, ki vsebujejo hialuronsko kislino in Aloe vero. Obe sestavini doprineseta k intenzivnemu vlaženju kože, k njenemu zmehčanju in večji prožnosti. Če je tak izdelek v obliki tekočine to omogoča hitrejše in lažje prodiranje na mestu delovanja. Če je izdelek v obliki gela ta dlje časa ostane na mestu nanosa in je namenjen za intenzivnejše delovanje na manjšem predelu (prsti na nogah, prstne blazinice). Nanesemo lahko tudi na okolno mesto, saj s tem poskrbimo, da je celoten predel ustrezno navlažen in koža se bo tudi sama prej odstranila odmrli predel;
  • nanos izdelka z aktivnimi kisikovimi spojinami, ki delujejo blago antiseptično. Kožo aktivne kisikove spojine oskrbijo s kisikom, jo oksigenirajo in hkrati spodbudijo njeno hitrejšo obnovo. Lahko nanesemo tudi na zdrav sosedenji rpedel, saj to le dodatno spodbuja kožo k njeni regenraciji in oksigenaciji. 


OXILVER® Skin gel za kožo – mehča trdo kožo

OXILVER® Skin gel za kožo deluje antiseptično ter s procesom oksigenacije poskrbi za hitrejšo obnovo prizadete površine kože. Dodatek hialuronske kisline in Aloe vere omogoča intenzivno vlaženje ter tako učinkovito mehča površino trde kože. Gel omogoča daljši čas delovanja in s tem pospeši proces luščenja odebeljene površine, ki jo redno odstranjujete.

Način uporabe: 
OXILVER® Skin gel nanesite 3-4-krat dnevno, najbolje po umivanju, ko je koža navlažena. Zvečer nanesite debelejši sloj gela, ki ga prelepite z obližem. Tako nastala okluzija pospeši proces mehčanja in luščenja kože. 

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>