Ragade ali razpoke

RAGADE ALI RAZPOKE

KAJ SO RAGADE ALI RAZPOKE?

Ragade ali razpoke na petah nastanejo v glavnem zaradi pretirane izsušenosti kože in pomanjkanja maščobnega dela koža.

Koža na področju stopal in narta ima drugačno zgradbo kot drugod po telesu. Na teh predelih ni lojnic in tako ni potrebnih maščob kar vodi v nastanek trde kože (hiperkaratoze).

Ker so stopala najbolj obremenjen del našega telesa, tako zelo suha in poroženela koža začne pokati, mesta razpok postanejo boleča in se lahko okužijo.  

Kaj so ragade ali razpoke

KAKŠNI SO SIMPTOMI IN SPROŽILNI DEJAVNIKI ZA RAGADE ALI RAZPOKE?

Suhi in izsušeni predeli pet postanejo poroženeli in zadebeljeni in koža začne pokati.

Razpoke so lahko drobne in površinske, nemalokrat pa so te globoke in segajo do globljih plasti kože, kjer so žile in živci. Take razpoke bolijo, lahko zakrvavijo in predstavljajo nevarnost za naše zdravje.

Razpoka je namreč idealno mesto za okužbo.

Običajno so SPROŽILNI DEJAVNIKI obremenjenost stopal zaradi dela ali teže v kombinaciji s preslabo nego za dovajanje vlage in maščobnega dela, ki kožo hidrira in poskrbi za njeno elastičnost.
Možni drugi vzroki  za nastanek trde in razpokane kože so še stoječe delo, debelost, operacija v spodnjih okončinah, trn v peti, nepravilna razporejenost metatarzalnih kosti, plosko stopalo, visok nožni lok, slaba prehrana, neprimerna ali premajhna obutev, atletsko stopalo, luskavica, težave s ščitnico in diabetes. 

Ragade ali razpoke - sprožilni dejavniki

KUŽNOST IN PRENAŠANJE

Ragade niso kužne in se ne prenašajo. 

Pozorni pa moramo biti v primeru okužbe razpok na petah, da jih pravilno tretiramo in preprečimo širitev okužbe in s tem povezane zaplete.

Ragade in razpoke - kužnost in prenašanje

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Skin gel za kožo

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti, poroženelosti in razpokanosti kože.

OXILVER® Skin gel poskrbi za obnovo in oskrbo kože s kisikom, deluje antiseptično, površino nanosa pa oksigenira, čisti in neguje. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe: 
OXILVER® Skin gel 
skrbi za vlaženje in blaženje suhosti in razpokanosti kože. Gel nanesite na prizadeto površino 3x dnevno in počakajte, da se posuši. Odebeljene površine popilite in namažite z negovalno emulzijo, da se bo koža lažje obnovila.

PRIPOROČAMO: