RAZDRAŽENA KOŽA

KAJ JE PORDELA, OBČUTLJIVA IN RAZDRAŽENA KOŽA?

Pordela koža, srbenje, pekoč občutek ali celo občutek zbadanja na koži ter luščenje povrhnjice so znaki zelo občutljive kože.

Zanjo je značilna pretirana reakcija na dejavnike, na katere zdrava koža ne reagira. Vzroki za takšno stanje so močna odzivnost žilja, šibko vezivno tkivo ter genetska predispozicija. Razdražena koža zahteva prilagoditev sloga življenja, saj je bolj občutljiva na zunanje vplive, ki nas dnevno obdajajo. 

Razdražena in občutljiva koža

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

 • rdečica in rdečina kože, kuperoza,
 • zelo suha koža zaradi izgube vode skozi oslabljeno povrhnjico,
 • pekoč občutek in zbadanje zaradi preobčutljivih čutilnih vlaken,
 • skelenje in  srbenje,
 • napeta in vroča koža,

Napredujoče stanje kože se imenuje rozacea, kjer se zgoraj omenjeni znaki pojavijo na posamičnih območjih na obrazu, npr. na nosu in licih. Pogosto se pojavijo tudi razširjene žilice, drobni mehurčki in mozolji ter otekanje obraza.

Razdražena in občutljiva koža - simptomi

RAZDRAŽENA KOŽA IN SPROŽILNI DEJAVNIKI

Glavni dejavniki za občutljivo in pordelo kožo sta nagnjenost kože k vnetnim odzivom, močna odzivnost žilja na različne dražljaje in genetska predispozicija. Sprožilni dejavniki so razližni:

 • uživanje začinjene hrane, pitje alkohola: če so žilne stene krhke gre lahko za sprožilni dejavnik žilnega izvora;
 • veter, mraz, suhi ali onesnaženi prostori (ali okolje) dajejo pekoč občutek na koži, ki ga lahko spremlja zbadanje so okoljski sprožilci;
 • hormonski spremembe;
 • nanos snovi ali sestavin na kožo, ki jih ta slabo prenaša, npr. določena mila; to so kontaktni sprožilci;
 • nekatere bakterije na koži in pršice;
 • pomanjkanje dobrih bakterij v našem prebavnem traktu;
 • koža z atopičnim dermatitisom je nagnjena k hiper-reaktivnosti; gre za sprožilni dejavnik atopičnega izvora.
Razdražena koža in sprožilni dejavniki

KUŽNOST IN PRENAŠANJE?

Pordela in občutljiva koža ni nalezljiva.

Kljub vsemu so vzroki za rozaceo in tovrstvstno občutljivost kože najverjetneje pod vplivom genetske nagnjenosti, šibkega vezivnega tkiva, samega tipa kože (ljudje s svetlo poltjo) in spola (pri ženskah 3x pogostejša kot pri moških).

RAZDRAŽENA KOŽA IN ZDRAVLJENJE Z ZDRAVILI

Terapija lahko obsega lokalno in sistemsko zdravljenje. Lokalno zdravljenje zajema uporabo antibiotičnih gelov in krem, sistemska terapija pa vključuje uporabo tetraciklinskih antibiotikov in retinoidov v obliki tablet ali kapsul, ki se dobijo v lekarni na zdravniški recept.

Pri rozacei je pomembno, da začnemo tretirati čim prej, ko se pojavijo simptomi saj le tako lahko preprečimo njeno napredovanje.

Uspešna je tudi uporaba laserja, v primeru zadebelitve nosu pa je velikokrat potreben kirurški poseg. Za nego in vlaženje se uporabljajo izdelki s hialuronsko kislino in Aloe vero,  za hitrejšo obnovo in oksigenacijo pa izdelki z aktivnim  kisikom.

RDEČA IN RAZDRAŽENA KOŽA - KAJ ŠE LAHKO NAREDIMO?

Ko nastopi rdeča in razdražena koža, lahko omilimo reakcijo tako, da se izogibamo njihovim sprožilnim dejavnikom  npr. temperaturnim spremembam, ki razširjajo žile, prekomernemu izpostavljanju soncu, savni ter izpostavljanju mrazu in vetru. Izogibati se je potrebno pekoči, začinjeni hrani, kavi, vročim napitkom in alkoholu.

Dokazano je tudi, da stres, čustveni pretresi in telesni napor poslabšajo bolezen, zato je potrebno biti pozoren tudi na to. Predvsem je težavno obdobje žensk v menopavzi, ko so napadi vročičnih oblivov pogosti, hormonsko neravnovesje pa vpliva tudi na čustva in splošno počutje žensk. 

NEGA KOŽE PRI ROZACEI

Velik pomen ima ustrezna nega, ki ugodno prispeva k izboljšanju težav.

 • Odsvetuje se uporaba vodoodporne in težko odstranljive kozmetike in prevelike količine dišav.
 • Priporoča se uporaba ustrezne zaščite pred soncem. Izbrani pripravki naj bodo kakovostni in naj imajo visoko zaščito pred UVA in UVB žarki.
 • Za vsakodnevno rabo je najbolje, da se uporabljajo izdelki, ki kožo pomirjajo, negujejo, čistijo, oskrbijo z vlago in s kisikom ter pomagajo pri njeni pospešeni obnovi (regeneraciji) in preprečevanju vnetja. Taki izdelki pomagajo krepiti zaščitno plast kože in povečajo njeno odpornost. Kožo je potrebno dobro, a nežno očistiti z neagresivnimi izdelki namenjenimi občutljivi koži, ki vzdržujejo ravnovesje kožne povrhnjice (brez alkohola).


OXILVER® Skin gel za kožo – za občutljivo in pordelo kožo

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti kože ter nego in zaščito celic kože. Raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, prizadeto mesto pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislinain Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe:
2-3x/dnevno. OXILVER® Skin solution v pršilu uporabljamo zlasti na večjih površinah kože, OXILVER® Skin gel pa na manjših oz. točkastih površinah kože (obraz…). V primeru izredno izsušene, razdražene kože se priporoča predhodni nanos lahke negovalne emulzije ali kapljice rastlinskega olja, ki koži zagotovita primerno zaščito in elastičnost.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>