URTIKARIJA

KAJ JE URTIKARIJA ALI KOPRIVNICA?

Urtikarija ali koprivnica, kakor ji tudi pravimo, so spremembe na koži, ki so podobne kot po stiku s koprivo. Gre za srbeč kožni izpuščaj  s tipičnimi ploščatimi, bledimi ali rdečkastimi oteklinami.

Pojavljajo se lahko po vsem telesu ali le po določenih delih. V kolikor trajajo izpuščaji nekaj ur do nekaj dni govorimo o akutni urtikariji in je to navadno posledica alergije, npr. na zdravila, hrano ali pike žuželk. Ko traja nekaj tednov ali mesecev, govorimo o kronični urtikariji, ki je redko posledica alergije. Akutna urtikarija traja navadno manj kot tri tedne. Ena od oblik je kontaktna urtikarija, ki nastane ob stiku z določenimi alergeni, npr. meso, ribe, nekatere rastline in živali, lateks. Urtikarijo doživi enkrat v življenju 8% ljudi, 2 do 4-krat pogosteje so prizadete ženske. 

Urtikarija ali koprivnica

URTIKARIJA IN SIMPTOMI

Spremembe na koži pri urtikariji imenujemo urtike ali koprivke. Te vedno srbijo. Lahko so posamične ali se med seboj zlivajo. Urtike kot omenjeno lahko zajemajo celotno telo ali le določena mesta. Navadno izzvenijo v nekaj urah, nato se lahko čez nekaj ur ali dni spet pojavijo. Lahko jih spremljajo celo otekanje vek, ustnic, obraza, dlani ali stopal, včasih oteklina sluznic (npr. jezika, žrela, grla).
Urtikarija in simptomi

KAJ SO SPROŽILNI DEJAVNIKI?

Vzroka urtikarije velikokrat ne ugotovimo.

Sicer so pogosti sprožilci:

 • alergija na zdravila (analgetiki, antibiotiki),
 • alergija na hrano (konzervansi, umetna barvila, arome, ojačevalci okusa),
 • alergija na pike žuželk,
 • alergija na cvetni prah, plesni ipd.,
 • okužbe  – virus hepatitisa B ali C…
 • fizikalni dejavniki, npr. mraz, sonce, pritisk na kožo, vibracije ali drgnjenje kože, voda (akvagena urtikarija),
 • avtoimune reakcije.
Urtikarija in sprožilni dejavniki

KAKO SI POMAGAMO, KO NASTOPI URTIKARIJA?

V prvi vrsti je zelo pomembno izogibanje vzročnim in sprožilnim dejavnikom (npr. toplota, tesna oblačila, alkohol). Bistvo je odprava simptomov.

Kože je potrebno:

 • umiriti,
 • navlažiti,
 • zmanjšati vnetje in
 • ji omogočiti hitro regeneracijo.

Praviloma pomagajo hladni obkladki, tuširanje s hladno vodo, hladilna mazila, eterično olje navadne kamilice ali sivke, kreme z dodatkom anestezina ali mete, močenje prizadetih delov telesa s sirotko. Potrebno je odstraniti mikroorganizme s kože, ki se razvijejo na njeni površini zaradi praskanja, kar se lahko naredi z uporabo  izdelkov, ki vsebujejo aktivni kisik sam ali v kombinaciji z ioniziranim srebrom, ki zavira rast mikrobov, prizadeto mesto kože pa oskrbi s kisikom in pospeši njeno regeneracijo.

Urtikarija - kako si pomagati


OXILVER® Skin solution za kožo – za občutljivo in pordelo kožo

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti, poroženelosti in srbenja kože. OXILVER® Skin solution poskrbi za obnovo in oskrbo kože s kisikom, deluje blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenira, neguje in čisti. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe:
Z OXILVER® Skin solution posprejajte prizadeto površino kože večkrat dnevno. Pustite da se raztopina osuši, nato nežno namažite z lahkim losionom za kožo, da bo koža mehka in elastična. Pekoč občutek in srbečica se bosta vidno zmanjševala, prizadeta površina pa pospešeno obnovila.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>