Afte

AFTE

KAJ SO AFTE?

Afte, ki jim strokovno pravimo rekurentni aftozni stomatitis, so ena najpogostejših oblik razjed, ki nastanejo v ustni votlini. Velikost lezije je v območju od 2 do 20 mm. Običajno so boleče, pekoče in izjemno občutljive, ovirajo normalno hranjenje, včasih tudi govorjenje. Lezije se pogosto ponavljajo. Afte so pogost pojav, za katerim trpi 20% do 50% odstotkov ljudi. Pogostejše so pri ženskah in najstnikih, najverjetneje zaradi hormonskih sprememb ter pozimi in spomladi.
Kaj so afte?

AFTE IN SIMPTOMI

  • ponavljajoče se epizode ovalnih ali okroglih površinskih razjed na sluznici
  • rumenkasto bele papile z značilno rdečo obrobo na sluznici
  • žarišča so boleča, zlasti ob stiku s kislimi živili
  • pojavijo se lahko otekli limfni vozliči ali bezgavke in povišana telesna temperatura
Afte in simptomi

KUŽNOST IN PRENAŠANJE

Afte niso nalezljive. Izbruhnejo lahko pri vsakomur, ne glede na spol in starost. Oblikujejo se v ustni votlini, na jeziku, notranji strani ustnice, lica ali na dlesnih.

KAJ STORITI, DA SE ZNEBIMO AFTOZNIH RAZJED?

Aftozne razjede se celijo zelo počasi. Manjše lahko  izginejo spontano po 2 tednih, brez zdravljenja. V primeru velikih in stalnih aft pa je treba simptomatiko nadzorovati z uporabo ustreznih metod in izdelkov. Uporabijo se lahko zdravila na recept kot so Kenalog, Orabaza (glavna sestavina: triamcinolon acetonid) ali ustne vode, laserska svetloba ter dodatki za prekrivanje bolečega dela sluznice s propolisom ali hialuronsko kislino v obliki gela.

Med zdravljenjem je priporočljivo uživanje probiotikov ali jogurta ter dodatkov vitamina B-12 (1000 mikrogramov vsak večer pred spanjem). Izogibati se je potrebno začinjeni hrani, sladkim prigrizkom, kislim jedem (vključno z vinom) ter uporabi zobne paste, ki vsebuje natrijev lauril sulfat. 

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralno pršilo

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

PRIPOROČAMO: