SLAB ZADAH

KAJ JE SLAB ZADAH?

Slab ustni zadah, ki ga strokovno imenujemo tudi halitoza, je neprijeten vonj iz ustne votline. S slabim ustnim zadahom se srečuje kar četrtina celotne populacije, največkrat moški v starejših letih. Sama težava je lahko prehodna, lahko pa nakazuje na resno zdravstveno stanje. Ob pojavu nas ta največkrat spravi v zadrego in čustveno stisko, saj se ga še vedno drži stigma. Slab zadah lahko razdelimo na fiziološkega in patološkega. Fiziološka halitoza je normalen pojav pri zdravem človeku, na primer zjutraj ali po uživanju določene hrane, patološka halitoza pa nastane zaradi bolez enskega vzroka. Poznamo pa tudi psevdohalitozo oziroma namišljen ustni zadah.

VZROKI ZA SLAB ZADAH

Slaba ustna higiena je prvi vzrok

Slaba ustna higiena oz. nepravilno in neredno ščetkanje zob lahko vodi do nastanka zobnih oblog in zadrževanja bakterij v ustni votlini. Bakterije pri razgrajevanju ostankov hrane izločajo spojine, ki sproščajo neprijeten vonj, obenem pa povzročajo zobne obloge, karies in vnetje, ki dolgoročno vplivajo na zdravje zob. Če kljub rednemu ščetkatkanju še vedno opažamo neprijeten zadah iz ust, je lahko razlog tudi jezik. Pri umivanju ga lahko očistimo z zadnjo stranjo zobne ščetke ali s posebnimi čistilci jezika, s katerimi nežno postrgamo po površini. 

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralno pršilo 100 ml  

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

Higiena protez in zobnih pripomočkov

Slab zadah je pogost tudi pri ljudeh, ki uporabljajo proteze, mostičke ali zobne vsadke. Razlog je preprost – na njih se zadržujejo delci hrane in bakterije. Za pravilno čiščenje in vzdrževanje zobnih pripomočkov je potrebno uporabiti ustrezna čistila in ščetke. Tudi če ne uporabljamo zobnih protez, je nujna menjava zobne ščetke na vsaka 2 do 3 mesece. 

Neprijeten zadah lahko kaže na bolezni dlesni

Za nastanek neprijetnega zadaha so lahko krive tudi okužbe ustne votline, največkrat sta to gingivitis in parodontalna bolezen. Gingivitis je vnetje dlesni, ki je največkrat posledica kopičenja zobnega plaka na zobeh. Zobni plak je brezbarven, lepljiv film bakterij, ki se oblikuje na zobeh in dlesnih vsak dan. Če plak ni odstranjen z rednim ščetkanjem zob, lahko povzroči draženje dlesni in sčasoma vodi v razvoj gingvitisa. Kaže se kot spremenjena barva dlesni, ki se od bledo rožnate spremeni v temno rdečo, v skrajnem primeru tudi v modrikasto barvo. Prav tako dlesen ne prehaja na zob v obliki noževe konice, temveč je zadebeljena in lahko rahlo odstopa ter krvavi ob ščetkanju ali grizenju trde hrane. 

Druga bolezen je parodontalna bolezen, bolj znana kot parodontoza, ki je resnejša oblika vnetja dlesni oz. gingvitisa, kjer se vnetje že razširi na kost. Neprijeten zadah pri paradontozi je lahko posledica kopičenja bakterij, gnojnih žepkov in krvavitev. Parodontalna bolezen je resna bolezen obzobnih tkiv, ki potrebuje zobozdravniško zdravljenje. V kolikor je vzrok za slab zadah bolezen obzobnih tkiv, je potreben obisk zobozdravnika, da oceni stanje in začne s pravočasnim zdravljenjem.  

Jutranji zadah

Zmanjšana proizvodnja sline v ustih  preko noči vodi do suhih ust in posledično slabega zadaha. Slina naravno čisti usta in odstranjuje delce, ki povzročajo vonj. Manj sline pomeni odlično priložnost za množenje bakterij in nastanek vonjav. Rešitev: izogibanje spanju z odprtimi usti, zadostna količina vode, uporaba umetne sline ali vlažilnih sprejev za usta. Pomaga tudi izogibanje alkoholu, ki izsušuje usta.  

Slab zadah iz želodca

Kar užijemo neposredno vpliva na naše zdravje in zadah. Zavedanje tega, kako izbira hrane vpliva na naše telo, je bistveno za obvladovanje te težave. Česen in čebula vsebujeta hlapne žveplove spojine, ki se absorbirajo v krvni obtok in izločajo skozi pljuča ter še več ur po zaužitju povzročajo zadah. Tudi uživanje alkohola nam pri ustnem zadahu ne bo naredilo nobene usluge. Ker deluje diuretično, lahko privede do dehidracije, kar vodi v suha usta, spremeni lahko ravnovesje bakterij v ustih, ima pa tudi značilen vonj, ki ostane po pitju. Uživanje alkohola skupaj hrano, ki vsebuje močne vonjave, neprijeten zadah le še poslabša.

Tudi diete ne pripomorejo k prijetnemu zadahu

Tudi diete so lahko vzrok za slab zadah. Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov oz. ketonska dieta, povzroči ketozo, med katero začne telo začne kuriti maščobe za energijo in sprošča ketonska telesa. To lahko povzroči značilen vonj, ki ga nekateri opisujejo kot ketonski zadah. Dieta bogata z beljakovinami, lahko povzroči povečano količino sulfatov v ustih, kar prispeva k slabemu zadahu. Postenje in nizkokalorične diete lahko povzročijo suha usta, kar bakterijam omogoča lažje razmnoževanje.

S tobakom in alkoholom si ne delamo usluge

Ne samo, da so vonjave, ki nastajajo ob kajenju neprijetne za okolico, kajenje poskrbi tudi za neprijeten vonj iz ust. Smrad, ki nastaja pri kajenju, vsebuje različne kemikalije in snovi, ki pustijo neprijeten okus, vonj pa se lahko zadrži na zobeh, jeziku in dlesnih. Ker nikotin zmanjšuje proizvodnjo sline, se zmanjša njena čistilna sposobnost in poveča množenje bakterij.

KAKO PREPREČITI SLAB ZADAH IZ UST?

Ker vzrok za slab zadah največkrat izhaja iz ustne votline, je pomembno, da redno in ustrezno skrbimo za ustno higieno:
  1. Redno ščetkanje zob vsaj 2x dnevno.
  2. Uporaba nitke in medzobnih ščetk.
  3. Uporaba antiseptične ustne raztopine. Razvoj slabega zadaha je pogojen s prisotnostjo zobnih oblog in bakterij. Raztopina OROXID forte oralno pršilo z aktivnim kisikom ob stiku s sluznico uniči slabe bakterije, zmanjša obseg vnetij in okužb. Mehurčki aktivnega kisika hkrati mehanično čistijo ustno votlino, saj zlahka prehajajo tudi do težko dostopnih mest, ki jih z uporabo ščetke ne dosežemo. OROXID forte oralno pršilo tako pripomore k zmanjšanju oblog na jeziku in ustni sluznici ter preprečuje zobne obloge, zobni kamen, obarvanost zob in nastanek zadaha. Oblika pršila omogoča enostavno in priročno uporabo, tudi na poti, v službi ali v šoli.
4. Izogibanje živilom z močnim okusom in vonjem, npr. čebuli, česnu, začimbam ipd. ter kajenju. Poskrbite, da boste skozi ves dan zaužili
5. Dovolj tekočine oz. vode, ki vlaži ustno sluznico in izpira bakterije.
6. Hidracijo ustne sluznice lahko poveča še žvečenje žvečilnega gumija.
7. Žvečenje zelišč – svežega peteršilja, listov mete, kardamoma, jabolka, korenja, žajblja in timijana lahko pomaga odpraviti neprijeten vonj in okus v ustih.

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralno pršilo 100 ml  

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

NAJVEČJE NAPAKE, KI JIH DELAMO, ČE IMAMO SLAB ZADAH

Marsikdo s slabim zadahom se v dobri veri odpravljanja svojih težav poslužuje najrazličnejših načinov in metod, ki pa lahko stanje le še poslabšajo.

Najpogostejša napaka med njimi je uporaba ustne vodice ali razpršil za usta z alkoholom. Gre za kratkotrajno rešitev, ki pa lahko po nekaj časa stanje poslabša. Alkohol namreč ustno votlino dodatno izsuši in ustvari pogoje za razmnoževanje bakterij.

Tudi žvečilni gumi je lahko hitra in učinkovita rešitev, ki osveži dah in spodbudi proizvajanje sline, vendar pa veliko žvečilnih gumijev vsebuje sladkorje, s katerimi se hranijo bakterije v ustih. 

POGOSTA VPRAŠANJA

Slabega zadaha se sami težko zavedamo in nas na to opozorijo šele bližnji sorodniki ali prijatelji. Ker gre za kočljivo in neprijetno temo, velikokrat pa tudi ob sebi nimamo nikogar, ki bi ga povprašali za mnenje, lahko slab zadah preverimo sami. Čeprav marsikdo vonj sape preverja tako, da pihne v dlan, pa to ni najbolj učinkovita metoda. Pri pihanju namreč ne uporabljamo grla na enak način kot pri govoru, zato je veliko bolj učinkovita metoda ta, da poližemo zapestje in počakamo nekaj sekund, da se posuši in jo povohamo. Za preverjanje slabega zadaha se lahko postavimo tudi pred ogledalo in preverimo jezik. Če je obložen, obstaja velika verjetnost, da imamo tudi zadah. Povonjamo lahko tudi zobno nitko po uporabi in dobili bomo predstavo o vonju, ki ga imajo drugi, ko govorimo. 

Slab zadah ni nujno slab, saj lahko razkrije številne zdravstvene težave in tako omogoča pravočasno ukrepanje in zdravljenje. Zadah po acetonu je lahko pokazatelj sladkorne bolezni, zadah po mlečni kislini pa pokazatelj intolerance na mleko. Halitozo povzročajo tudi želodčne težave, npr. gastroezofagealni refluks ali okužba z bakterijo Helicobacter Pylori. Kronični faringitis, sinusitis in bronhitis lahko prav tako prispevajo k slabem zadahu.

Če neprijeten zadah ostaja ali se celo stopnjuje, in še posebej, če se ob tem pojavijo drugi simptomi, denimo spremembe na ustni sluznici, gnojni izcedek iz nosu, povečane bezgavke, sprememba voha, občutek cmoka v grlu, povišana telesna temperatura, bolečina ipd., je priporočljivo čimprej obiskati zdravnika.

Zdravilo za slab zadah ne obstaja. Potrebno je ugotoviti, kaj je vzrok za njegov nastanek in ga odpraviti. V kolikor je vzrok bolezen, kot npr. težave z refluksom, nam bo zdravnik predpisal ustrezno zdravilo.

Kadar je razlog v pomanjkanju sline, je priporočjiva uporaba pripravkov, ki stimulirajo izločanje ustne sline. Ustna slina deluje proti gram negativnim bakterijam, ki so znani povzročitelji slabega zadaha. 

Najpogostejši vzroki slabega zadaha pri otrocih pa so povezani z vnetji nosnožrelnega predela. Ob zamašenem nosu se lahko pojavi kroničen izcedek v žrelo, ki povzroči zadah. Pomaga vlaženje zraka v prostorih, posebno ponoči, čiščenje nosu in izpiranje s fiziološko raztopino.

Jutranji zadah je posledica izsušene ustne sluznice, ki nastane zaradi zmanjšanja pretoka sline med spanjem in zaradi bakterijske razgradnje ostankov hrane. Jutranji zadah odpravi hrana, pijača ali zobna pasta (brez ščetkanja zob), ki vsebuje Zn ali triklozan. 

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralno pršilo 100 ml  

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

PRIPOROČAMO: