ZOBNE OBLOGE

KAJ SO ZOBNE OBLOGE?

Zobne obloge nastanejo zaradi nezadostne in neredne ustne higiene. Pri tem je pomembno, da so lahko tudi določene zobne paste vir molekul, ki poškodujejo zobno sklenino in tako omogočajo hitrejše nastajanje zobnih oblog zaradi kopičenja mikrobov. Na mestu poškodbe zoba pride do različnih kemičnih reakcij s slino in hrano, kar vodi v dodatno nalaganje mikrobov. Pri tem niso izpostavljeni le zobje, ampak tudi dlesni in jezik. Velikokrat lahko dobro očistimo zobe, pozabimo pa na jezik, ki je ravno tako vir nastanka oblog. Pri vsakem čiščenju moramo dobro poščetkati tudi jezik vse do grla. To je pomembno zlasti pri stanjih kot so  vnetje grla in sinusov, ki pripomorejo k večjemu izločanji sline, odlaganju mikrobov in s tem oblog. Priporoča se, da vsaj enkrat na pol leta obiščemo zobozdravnika, da nam odstrani obloge oziroma zobni kamen.
Zobne obloge

ZOBNE OBLOGE IN SIMPTOMI

  • slab zadah,
  • rahla sprememba barve zob v rumenkasto,
  • bel jezik,
  • občutljive dlesni na ščetkanje in nitkanje (pojavljajo se občasne krvavitve, ki se ustavijo). 

KUŽNOST IN PRENAŠANJE?

Bolezen se lahko prenaša zaradi okuženih predmetov (ščetk, slabo očiščenih kozarcev ipd.), če so glavni vir zobnih oblog bakterije. Zobne obloge hitreje nastajajo pri kroničnih bolnikih zaradi oslabljenega imunskega sistema.

ZOBNE OBLOGE, KAKO SE JIH ZNEBITI?

Najlažje je, da se oglasimo pri zobozdravniku, ki nam zobne obloge odstrani. Poskrbimo tudi, da nimamo kakšnih sočasnih nezdravljenih vnetij kot so virusne ali bakterijske okužbe grla, asimptomatska angina ali pljučnica, ki lahko dodatno vplivajo na hitrejše kopičenje zobnih oblog. Izbirajmo kvalitetne zobne ščetke, ki bodo dobro očistile tudi medzobne prostore, pravilno uporabljajmo zobno nitko in izbirajmo neagresivne zobne paste.
Zobne obloge in kako se jih znebiti

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralno pršilo

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

PRIPOROČAMO: