LOMLJIVI NOHTI

KAJ SO KRHKI IN LOMLJIVI NOHTI?

Nohti so iz keratina, kompleksnega strukturnega proteina, ki je sestavni del kože, nohtov, las itd. Njihova vloga je, da ščitijo prste na rokah in nogah, hkrati pa so pokazatelj našega zdravja.Krhki nohti so ena izmed najpogostejših težav, a jo redkeje povzroča kakšno obolenje. Navadno je osnovni vzrok zanje stres in okolje v katerem živimo. Krhki nohti so navadno suhi, odlušči se lahko plast nohta, kar imenujemo plastenje nohtov oz. psoriaza nohtov. Tak noht se zlomi in odpade. Večinoma so krhki in lomljivi nohti težava starejših oseb ali oseb s suho kožo. Takšni nohti se pogosteje pojavijo pri bolnikih z luskavico (psoriazo).
Krhki in lomljivi nohti

KAKŠNI SO ZNAKI KRHKIH NOHTOV?

Krhke nohte dostikrat povzroči stres, zmanjšana imunska odpornost, nepravilna prehrana, pomanjkanje vitamina A & B, pomanjkanje elementov kot sta železo, žveplo, nepravilno delovanje ščitnice, pojavijo se tudi v nosečnosti, zaradi slabe prekrvavitve, nepravilnega delovanja živcev, prirojenih motenj. 

Do plastenja oz. cepljenja nohtov pride pogosto tudi zaradi pretiranega namakanja nohtov (npr. delo v kuhinji, v frizerskih salonih), pogostega lakiranja nohtov, rabe odstranjevalca laka za nohte. Na splošno imajo dodaten vpliv na krhkost, plastenje oz. cepljenje nohtov zunanji faktorji, kot so mila, šamponi, čistila, kemikalije, lahko tudi letni časi s suhimi obdobji. Rast nohta je tako upočasnjena ali celo ustavljena.

LOMLJIVI NOHTI IN SIMPTOMI

Sprva se pojavijo majhne vdolbinice (foveole), nohti se razbarvajo, so krhki in se lomijo. Zlahka se cepijo in plastijo.

Foveole so lahko prisotne tudi pri zdravih ljudeh. Pogosto se spremeni barva nohtne posteljice, noht se privzdigne in loči od nohtne baze, lahko je prisotna tudi rdečina in oteklina obnohtne kože. Najpogosteje so te spremembe vidne od kazalca do mezinca, na palcu so redkeje prisotne. 

Lomljivi nohti in simptomi

KJE NA NOHTIH SE NAJPOGOSTEJE KAŽE PLASTENJE?

– na bazi nohtov – poleg psoriaze nohtov se na teh mestih lahko vidi posledica zdravljenja z določenimi zdravili, npr. retinoidi; vidijo se znaki bolezni lichen planus;

– na konicah nohtov – vpliv kemikalij na nohte (mila, čistila), pogosto namakanje nohtov, prirojene napake, tudi staranje; 

Krhki in lomljivi nohti - kje se najpogosteje kaže plastenje?

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Nail solution za nohte

OXILVER® Nail solution v pršilu – je izdelek z aktivnim kisikom, namenjen oksigenaciji, hitrejši regeneraciji in negi nohtov in obnohtne kože. Deluje blago antiseptično in tako preprečuje širitev okužbe. Pantenol  poskrbi za hidracijo in voljnosti nohtov, ki postanejo manj lomljivi.

Način uporabe: 
OXILVER® Nail solution v pršilu nanesite 3-4 krat dnevno. Za hitrejši in intenzivnejši učinek nanesemo vsakič še OXILVER® Skin gel. Nanosa ni potrebno izpirati, počakamo le, da se posušijo.