LOMLJIVI NOHTI

VZROKI ZA LOMLJENJE, CEPLJENJE IN PLASTENJE NOHTOV?

Vloga nohtov je zaščita prstov na rokah in nogah, hkrati pa so tudi pokazatelj našega zdravja. Zgrajeni so iz beljakovine keratin, ki daje nohtom trdnost in čvrstost. Ker keratin izdela naše telo iz hrane, ki jo užijemo, je za lomljenje nohtov, najpogosteje kriva nepravilna prehrana.

Krhki nohti so ena izmed najpogostejših težav nohtov, a jo redkeje povzroča kakšno obolenje. Krhke nohte dostikrat povzroči stres, zmanjšana imunska odpornost, pomanjkanje vitamina A in B ter pomanjkanje elementov kot sta železo, žveplo.

Krhki in lomljivi nohti

Lomljive nohte lahko povzroči tudi nepravilno delovanje ščitnice, spremembe zaradi nosečnosti, slabe prekrvavitve, nepravilnega delovanja živcev ali prirojenih motenj.

Do plastenja oz. cepljenja nohtov pride pogosto tudi zaradi pretiranega namakanja nohtov (npr. delo v kuhinji, v frizerskih salonih), pogostega lakiranja nohtov, rabe odstranjevalca laka za nohte. Na splošno imajo dodaten vpliv na krhkost, plastenje oz. cepljenje nohtov zunanji faktorji, kot so mila, šamponi, čistila, kemikalije, lahko tudi letni časi s suhimi obdobji. Rast nohta je tako upočasnjena ali celo ustavljena. 

KAKŠNI SO ZNAKI LOMLJIVIH, KRHKIH NOHTOV?

Krhki nohti so navadno suhi, odlušči se lahko plast nohta, kar imenujemo plastenje nohtov. Tak noht se zlomi in odpade. Večinoma so krhki in lomljivi nohti težava starejših oseb ali oseb s suho kožo. Takšni nohti se pogosteje pojavijo pri bolnikih z luskavico (psoriazo).

Longitudinalne vdolbinice (foveole) na nohtih in vzdolžno lomljenje nohtov je pogosta težava starejših. Sprva se pojavijo majhne vdolbinice, nohti se razbarvajo, postanejo krhki in se lomijo. Zlahka se cepijo in plastijo.

Plastenje nohtov lahko opazimo:

  1. na bazi nohtov– poleg psoriaze nohtov se na teh mestih lahko vidi posledica zdravljenja z določenimi zdravili, npr. retinoidi; vidijo se znaki bolezni lichen planus;
  2. na konicah nohtov– običajno opazimo luščenje nohtov v plasteh (lamellar onychoschizia), običajno pri osebah, ki si pogosto umivajo roke – ponavljajoče umivanje in sušenje rok ali nošnja rokavic preko vlažnih rok povzroča lomljive nohte. 

OSEM VITAMINOV IN MINERALOV ZA LOMLJVE NOHTE

  1. Biotin (vitamin B7 ali vitamin H) je potreben za izgradnjo keratina, beljakovine, ki daje nohtom trdnost in čvrstost.
  2. Ostali vitamini B kompleksa (predvsem B12) imajo pomembno vlogo pri proizvodnji rdečih krvnih celic in zadostni oksigenaciji nohtov.
  3. Vitamin C ima ključno vlogo pri proizvodnji kolagena, beljakovine, ki je gradnik nohtov ter jim daje obliko ter trdnost.
  4. Kalcij skrbi za izgradnjo in trdost nohtov, kosti in zob.
  5. Železo je bistvenega pomena za oskrbo celic v telesu s kisikom, ki je potreben za zdrave nohte. Ob pomanjkanju železa se simptomi pogosto pojavijo tudi na nohti.
  6. Magnezij pripomore k obnovi nohtov, saj pomaga pri sintezi beljakovin, ki so ključni za nohte.
  7. Silicij celice nohtov oskrbuje z vodo (nase lahko veže kar 300-kratno maso vode glede na svojo težo), zaradi česar so nohti prožni in sijoči.
  8. Cink – nohte sestavljajo celice, ki se zelo hitro delijo in rastejo, zato za optimalno tvorjenje in zdravje potrebujejo veliko cinka. Kadar je tega v telesu premalo, nohti postanejo lomljivi in krhki, hkrati na njih nastajajo beli madeži.

KAKO DO BOLJ ZDRAVIH NOHTOV?

V prvi vrsti poskrbimo za uravnotežene in zdrave obroke. Raznolika prehrana bogata z vitamini, antioksidanti, minerali, predvsem beljakovinami, je ključna za zdrave nohte, saj so le-te njihovi gradniki. Do zdravih nohtov si lahko pomagate tudi z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje biotin, folno kislino in vitamin B12 ter zadostno količino potrebnih mineralov. 

Lomljivi nohti in simptomi

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Nail solution za nohte

OXILVER® Nail solution v pršilu – je izdelek z aktivnim kisikom, namenjen oksigenaciji, hitrejši regeneraciji in negi nohtov in obnohtne kože. Deluje blago antiseptično in tako preprečuje širitev okužbe. Pantenol  poskrbi za hidracijo in voljnosti nohtov, ki postanejo manj lomljivi.

Način uporabe: 
OXILVER® Nail solution v pršilu nanesite 3-4 krat dnevno. Za hitrejši in intenzivnejši učinek nanesemo vsakič še OXILVER® Skin gel. Nanosa ni potrebno izpirati, počakamo le, da se posušijo.

POGOSTA VPRAŠANJA

Krhki in lomljivi nohti niso nujno razlog za skrb. Kadar pa se nam lomijo nohti ter sočasno opazimo še spremljajoče simptome, kot so npr. utrujenost (simptom pomanjkanja železa ali anemije, težave s ščitnico), je potrebno obiskati zdravnika. 

Živila z veliko vitaminov, ki lahko izboljšajo strukturo nohtov so so sadje, pusto meso, losos, listnata zelenjava, fižol, jajca, oreščki in cela zrna.

Pomanjkanje mineralov (kot sta kalcij ali cink) ne povzroča belih pik na nohtih in je najpogostejši mit. Bele pike so običajno neškodljive in nikakor ne kažejo specifične pomanjkljivosti vitaminov ali mineralov. Najverjetneje so znaki prejšnje poškodbe nohtne plošče (trdi del nohta) ali nohtne matice.

Piljenje da nohtom želeno obliko in tudi preprečuje lomljivost. Kadar so naši nohti predolgi, je potrebno nohte postriči do želene dolžine ter nato nadaljevati s piljenjem. Pri tem seveda upoštevamo naravno obliko in dolžino svojih nohtov ter temu tudi prilagodimo piljenje.

Pri zdravih nohtih do lomljenja zaradi lakiranja ne bo prišlo. Če pa je na nohtih kakršna koli poškodba, kot je vnetje ali rdečina obnohtne kožice, razbarvanje ali glivična okužba, je potrebno z nanašanjem laka (vsaj začasno) prekiniti.

Novost za izboljšanje strukture nohtov so izdelki na osnovi aktivnih kisikovih spojin, ki negujejo in delujejo antiseptično, negovalno ter omogočijo oskrbo nohtov in obnohtne kože s kisikom, s čimer pospešijo proces regeneracije nohtov.  Izboljša se stuktura, trdnost, prožnost ter voljnost nohtov. 

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>