TEŽAVE NOHTOV

Otiščanci

Poškodovani in vraščeni nohti

Plastenje nohtov

Glivice na nohtih 

Lomljivi nohti

PLASTENJE NOHTOV

KAJ JE PLASTENJE NOHTOV?

Nohti so roževinasti izrastki, ki jih sestavlja keratin, beljakovina, ki se nahaja tudi v laseh. Njihova oblika in kakovost sta odvisni od podedovanih genov, zrastejo pa 0,5–1,2 mm na teden na rokah in 0,2–0,5 mm na teden na nogah. Nohtna plošča se tako obnovi približno v pol leta. Pri plastenju nohtov  pride do luščenja plasti nohta, ki je navadno suh in krhek. Nohti se velikokrat  »zatrgajo« in konica nohta je videti, kot bi odstranjevali oziroma luščili vsako plast posebej.

Plastenje nohtov
Medicinski izraz za plastenje nohtov je onychoschisis in jo najpogosteje povzroči ponavljajoče umivanje in sušenje rok ali nošnja rokavic, ki preko vlažnih rok povzroča lomljenje plasti nohtne plošče.  Razplastitve po nohtu lahko potekajo vodoravno ali navpično. Včasih je posledica luskavici podobni bolezni Lichen planus in jemanja zdravil za luskavico ter kemoterapije.

KAJ SO SPROŽILNI DEJAVNIKI?

ZUNANJI VPLIVI
  • Pogosto umivanje rokizsuši roke in nohte, kar lahko povzroči težave s trdnostjo in prožnostjo nohtov.
  • Uporaba čistil, detergentov ali drugih kemikalij povzroča tudi izsušenost nohtov rok, za katere je škodljiva tudi vroča voda.
  • Temperaturne spremembe (mraz, veter, snega) lahko povzročijo, da nohti postanejo bolj krhki in lomljivi.
  • Pretirana uporaba lakov in gelov za nohte je lahko tudi vzrok plastenja nohtov.  Če nosite gel ali akrilne nohte in ne uporabljate ustreznih tehnik njihovega odstranjevanja, lahko poškodujete površino nohta.
  • Neustrezna manikura, odstranjevanje laka za nohte z luščenjem, grizenje nohtov, nepravilno piljenje poškoduje povrhnjico nohta.
  • Odstranjevanje laka z acetonom poškodujejo ploščo nohta, izsuši kožo in nohte naredi še bolj občutljive. Lak odstranjujemo z nežnimi potegi vate, ki smo jo predhodno namočili v odstranjevalcu brez acetona, nato pa roke obvezno speremo z vodo in milom, ter nahranimo s hranilno kremo.

BOLEZENSKA STANJA

Bolezenska stanja kot so anemija, tuberkuloza in endokrini hormonski problemi se lahko pokažejo v izgledu nohtov. Poleg plastenja se lahko opazi  tudi sprememba barve nohtov. Rumeni nohti so povezani z zdravjem pljuč, medtem ko so beli nohti lahko znak bolezni ledvic in jeter.

Težave z nohti so lahko tudi znak bolezni ščitnice, kot je hipertiroidizem (kadar ščitnica prekomerno  proizvaja ščitnične hormone)  in hipotiroidizem (kadar je hormonov premalo). Spremembe nohtov so pogostejše pri hipertiroidizmu kot pri hipotiroidizmu, vendar ni popolnoma jasno, zakaj se to zgodi. Pomembno pa je poudariti, da plastenje nohtov ni edini znak bolezni ščitnice. 

  • luskavica na nohtih
Luskavica na nohtih prizadene veliko bolnikov z luskavico, ne glede na tip in težo bolezni. Približno 50% bolnikov z luskavico ima bolezen nohtov. Značilne spremembe nohtov se kažejo kot motna oz. rumenkasta nohtna plošča, ki je razbrazdana oz. razplastena, zadebelitev nohta, ki lahko odstopi od podlage ter številne jamice in vdolbine v ali pod nohtom.
Plastenje nohotov - luskavica na nohtih
  • zdravila, ki vplivajo na strukturo nohtov

Plastenje nohtov je lahko tudi stranski učinek nekaterih zdravil, kot so retinoidi, ki jih zdravniki predpisujejo za zdravljenje aken.

  • nosečnost

Spremenjena hormonska slika med nosečnostjo lahko povzroči, da nohti rastejo hitreje zaradi povečane cirkulacije in metabolizma, ki jim dovaja hranila. Ker pa nohti tako pospešeno rastejo, je lahko njihova struktura slabša, nohti niso tako trdni, postanejo lomljivi ter lahko pride do odstopa nohta od podlage.

  • pomanjkanje vitaminov

Pogost krivec za težave z nohti so vitamini oziroma njihovo pomanjkanje. Biotin, vitamin B7, poveča debelino nohta za kar 25 odstotkov. Pomanjkanje tega vitamina se pogosto pojavi ob nosečnosti, podhranjenosti ali ekstremni izgubi telesne teže, lahko pa tudi zaradi enolične prehrane.

Za močne nohte so pomembni tudi nekateri drugi vitamini, kot so folna kislina in vitamin B12. Pomanjkanje teh dveh vitaminov povzroči krhke in razplastene nohte. Pomanjkanje železa in beljakovin, vodi v mehke žličaste nohte, ki se ob robovih pričnejo upogibati navzgor.  

KAJ PRIPOROČAMO?

Kako ukrepati, če se nam nohti plastijo?

1. Vitamini in minerali

Če želite, da vaši nohti izgledajo zdravo, jejte uravnotežene in zdrave obroke. Do zdravih nohtov si lahko pomagate tudi z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje biotin, folno kislino in vitamin B12. Smiselnost dopolnjevanja vitaminov prehrani predebatirajte s svojim zdravnikom in farmacevtom, ki pozna vašo zgodovino jemanja drugih zdravil.

2. Nega obnohtne kožice

Obnohtna kožica ščiti nohte pred škodljivimi bakterijami. Če jo odstrižete, svoje naloge ne bo mogla opravljati. Negujte nohte in obnohtno kožico na rokah in nogah – redno, vsakodnevno uporabljajte olivno olje, kot naravno zaščitno pregrado za kožo in nohte.

3. Vlažite kožo in nohte

Poskrbite, da bodo vaši nohti vedno dovolj navlaženi. Suhi nohti so tudi bolj krhki in se zato tudi hitreje lomijo in plastijo. Da bo povrhnjica vedno navlažena in mehka, poskrbite tako, da pred spanjem roke in nohte namažete z olivnim oljem ali karkoli drugega, kar vsebuje vitamin E. Pomembno je tudi vlaženje telesa, kar dosežemo z zadostno količino dnevno popite vode.

4. Posušite svoje nohte

Ko pomivate posode, čistite ali opravljate kakršno koli “mokro delo”, nosite rokavice in zmanjšajte razkuževanje rok z razkužili na alkoholni osnovi.

5. Negujte svoje nohte

Če so nohti debelejši jih je potrebno prej namočiti oz. ustrezno hidrirati z izdelki, ki nohte navlažijo ter jih hkrati negujejo, jim povrnejo voljnost, prožnost in trdnost ter s tem izboljšajo strukturo (npr. izdelki s hialuronsko kislino in Aloe vero).

Uporabite izdelke, ki vsebujejo pantenol. Ta poskrbi za nego, pravilno strukturo in trdnost nohtov ter omogoči njihovo hitrejšo obnovo. Pantenol veže nase vodo in ustrezno hidrira ter zmanjša plastenje nohtov. Ustvari zaščitni sloj in deluje izjemno regenerativno.

Dobra izbira za nego so izdelki, ki vsebujejo aktivne kisikove spojine. Te omogočijo oskrbo nohtov in obnohtne kože s kisikom, da se pospešeno začnejo procesi regeneracije nohtov; hkrati aktivne kisikove spojine delujejo blago antiseptično in tako dodatno zaščitijo nohte in jih hkrati čistijo ter negujejo.Taki izdelki poskrbijo za hidracijo, strukturo, trdnost, prožnost, voljnost nohtov ter zdrav videz in sijaj.  

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Nail solution za nohte

OXILVER® Nail solution v pršilu – je izdelek z aktivnim kisikom, namenjen oksigenaciji, hitrejši regeneraciji in negi nohtov in obnohtne kože. Deluje blago antiseptično in tako preprečuje širitev okužbe. Pantenol  poskrbi za hidracijo in voljnosti nohtov, ki postanejo manj lomljivi.

Način uporabe: 
OXILVER® Nail solution v pršilu nanesite 3-4 krat dnevno. Za hitrejši in intenzivnejši učinek nanesemo vsakič še OXILVER® Skin gel. Nanosa ni potrebno izpirati, počakamo le, da se posušijo.