KISLINSKA EROZIJA ZOB

Kislinska erozija zob je raztapljanje trdnega zobnega tkiva oz. sklenine, ki zobe ščiti pred zunanjimi vplivi. Vzrok za to so največkrat kemijski procesi in ne bakterije. Ti procesi se dogajajo ob vsakem vnosu hrane in pijače, za naravno stanje pa skrbi slina, ki ima sposobnost vzpostaviti zdravo kislinsko-bazično ravnovesje pri pH vrednosti 5,5. Za to mora vsebovati dovolj kalcijevih in fosforjevih mineralov, ki omogočajo ponovno mineralizacijo zob.

KAKŠNI SO ZNAKI KISLINSKE EROZIJE ZOB?

Prvi znak erozije zob so belkaste lise na sprednjih ali zadnjih ploskvah zob. Te nakazujejo, da so se minerali začeli odtegovati od sklenine. V začetnih fazah je erozija skoraj neopazna, saj se proces odvija počasi. Da je erozija že napredovala, nam lahko nakazuje občutljivost na toplotne spremembe in vbočena oblika zob na sprednji ploskvi in rumenkast odtenek. Ta kaže, da skozi stanjšano sklenino že proseva svetloba in razkazuje dentin. Ko se erozija preko sklenine in dentina prebije do živca, pa se pojavi vnetje in celo izguba zoba. Zobna erozija lahko povzroči tudi zaobljene robove zob ali razpoke na površini zob.

KAJ SO VZROKI ZA NASTANEK ZOBNE EROZIJE?

Vzroki za nastanek zobne erozije so notranji in zunanji. Med najpogostejšimi notranjimi vzroki za erozijo zob je želodčni refluks oz. zgaga, kjer se  kisline iz želodca vrača v požiralnik. Zunanji vzroki pa so različni. Pri otrocih so med najpogostejšimi vzroki uživanje sladkarij ter sladkih gaziranih pijač z vsebnostjo kislin, ki spremeni pH-vrednost v ustih. Za erozijo zob trpijo tudi športniki oz. tisti, ki pogosto pijejo izotonične pijače. Te vsebujejo kisline, ki ostanejo v ustih. Tudi pri osebah, ki prekomerno stiskajo ali drsajo z zobmi (bruksizem), so običajno prisotne klinaste poškodbe v predelu zobnih vratov.

KATERA ŽIVILA POVZROČAJO EROZIJO?

 • Kisle pijače, kot so gazirane sladke pijače, sadni sokovi in energetski napitki
 • Kislo sadje, citrusi, jagode, ananas
 • Kisli bonboni, kislo testo
 • Belo suho vino
 • Vložena zelenjava (kisla repa, kislo zelje, kisle kumare), ketchup, gorčica 

KAKO LAHKO PREPREČIMO ZOBNO EROZIJO?

 • Po zaužitju kisle hrane ali pijače splaknimo usta z vodo.
 • Počakajmo vsaj pol ure, preden si poščetkamo zobe, da se vzpostavi naravni pH v ustih.
 • Izognimo se uživanju gaziranim sladkim pijačam in jih raje nadomestimo z vodo.
 • Pri pitju kislih pijač uporabimo slamico. Tako bomo zmanjšali zobe izpostavljenosti kislinam.
 • Kisle pijače ne zadržujemo jih v ustih.
 • Po zaužitju kisle hrane ali pijače žvečimo žvečilne gumije brez sladkorja.
 • Vedno uporabljamo zobno ščetko z mehkimi ščetinami ter zobno pasto, ki vsebuje fluoride.
 • Izogibamo se uporabi kozmetičnih ustnih vod, sploh z alkoholom. Uporabimo preverjene izdelke, ki nimajo vpliva na sklenino in je ne poškodujejo, kot je OROXID® sensitiv oralno pršilo. Šibkejša jakost sensitiv je namenjena tudi tistim, ki imajo občutljivo ustno sluznico in sklenino. Mehurčki kisika čistijo ustno votlino ter nevtralizirajo korozivne učinke kislin, ki se zadržujejo na zobeh in v njihovih vmesnih prostorih. Oblika pršila omogoča enostavno uporabo po vsakem obroku, tudi v službi ali na poti. 

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE EROZIJE ZOB?

Ko je zob že načela erozija, se ta obrablja vedno hitreje. Raztopljenih skleninskih mineralov ni več možno izgraditi nazaj. Ker je obraba sklenine nepovraten proces, je hitro prepoznavanje ključnega pomena. V prvi vrsti je treba spremeniti prehranjevalne navade, v največji meri to pomeni izogibanje kislim pijačam in hrani ter uživanje živil, bogatih s kalcijem (mlečni izdelki, tofu, listnata zelenjava, brokoli, ohrovt, por). Veliko lahko naredimo tudi z uporabo zobne paste s fluoridi za občutljive zobe. Bruksizem in stiskanje zob se zdravi z opornicami, ki sproščajo žvečne mišice in čeljustni sklep ter ščitijo zobe pred prekomerno obrabo. Zobozdravnik lahko  izgubljeno sklenino nadomesti s plombami, kronami ali zobnimi luskami. 

KDAJ DO ZOBOZDRAVNIKA?

Zobna erozija je vse pogostejši pojav v modernem načinu življenja. Prve spremembe bo najverjetneje opazil zobozdravnik ob rednem pregledu. V primeru zgodnjega prepoznavanja bolezni je napredovanje erozije mogoče zaustaviti in zaščititi sklenino s preventivnimi ukrepi.  Ko je erozija zob že napredovala do te mere, da sami občutimo bolečino, spremembe in občutljivost, pa je obisk zobozdravnika neizogiben. V tej fazi bolezni bo zobozdravnik izvedel protetično oskrbo z belimi plombami, estetskimi luskami in prevlekami po principu, ki upošteva minimalno invaziven pristop in s tem ohranil večino že tako načete zobne substance. 

POGOSTA VPRAŠANJA

Tako pri kariesu kot pri zobni eroziji pride do izgube sklenine. Glavna razlika med obema stanjema pa je v izvoru kisline. Karies oz. zobna gniloba nastane zaradi kislin, ki jih proizvajajo kariogene bakterije na zobeh, zobna erozija pa nastane zaradi kislin nebakterijskega izvora oz. kislin iz hrane, pijače, želodca ali okolja. 

Zobna erozija je vedno večja težava, za katero trpi približno ena tretjina prebivalstva. Če smo podvrženi nastanku zobne erozije ali ne, je odvisno od več dejavnikov. Poleg uživanja kislih pijač in kisle hrane je odvisno tudi od pogostosti njihovega uživanja in zobne higiene. Na pojav vpliva tudi pogostost obrokov, tip in konsistenca hrane in tip sline v ustih. 

Kako kislo je določeno živilo, izmerimo s pH lestvico, kjer pH 7 pomeni nevtralen pH. Kar ima nižjo vrednost, je kislo, kar ima višjo vrednost, je bazično. Ko se pH v ustih spusti pod vrednost 5,5, se zobna sklenina začne raztapljati. Skozi dan, ko uživamo različne obroke, se pH vrednost v naši ustni votlini spreminja. Na primer, ko uživamo ogljikove hidrate, se pH spusti na 5,5. Več ogljikovih hidratov kot uživamo skozi dan, večja je verjetnost, da bomo dobili karies. Gazirana sladka pijača ima zelo nizek pH, ki zaradi sladkorja ostane dalj časa. Zanimivo je, da mlečni izdelki nevtralizirajo pH vrednost, zato imajo Francozi navado, da po jedi vedno zaužijejo sir. 

Če trpite za zobno erozijo, je priporočljivo uporabljati namenske zobne paste, ki so zasnovane za utrjevanje zmehčane zobne sklenine in ki so nizkoabrazivne. To pomeni, da ne vsebujejo kislin, ima visoko vsebnost fluorida in pomagajo pri zaščiti pred kislinsko erozijo. Fluoridne soli namreč nadomestijo izplavljene kristalčke s kalcijem v sklenini, namesto katerih se vgradijo fluoridi. Nekatere zobne paste vsebujejo tudi sestavine, lahko nevtralizirajo kisline. To pomeni, da pomagajo uravnavati pH v ustih, kar zmanjšuje negativne učinke kislin na sklenino. Kot smo že omenili, sklenine ne moremo obnoviti, lahko pa jo ustrezno zaščitimo. 

Refluks oz. gastroezofagealna refluksna bolezen je pogosta bolezen, za katero trpi med 10 in 20 % populacije. Zobna erozija se lahko pokaže tudi kot posledica le-te, kjer želodčna kislina redno prehaja nazaj v požiralnik in tako vpliva na zobe in povzroči zobno erozijo. V tem primeru so najboljši preventivni ukrepi sprememba prehranskih navad, izogibanje hrani in pijači, ki povzroča refluks, jemanje zdravil in izguba telesne teže. Po epizodi refluksa je dobro usta izprati z vodo ter uporabiti fluoridne zobne paste, ki preprečijo nadaljnjo erozijo zob.

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® sensitiv oralno pršilo 100 ml

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

PRIPOROČAMO: