OBARVANOST ZOB

KAJ JE OBARVANOST ZOB?

Vsak človek ima prirojeno naravno barvo zob. Zobje lahko spremenijo barvo bodisi zaradi bolezni, staranja, poškodb, razvad (kajenje, prekomerno uživanje alkohola, kave, čaj ali nezdrave, predelane hrane in pijače), operativnih posegov ali sprememb v biokemičnih lastnostih organizma. Zelo pomembno je vedeti, da lahko obarvanost zob vodi v določena bolezenskega stanja, kot so vnete dlesni in če ustrezno ne ukrepamo, tudi do parodontalne bolezni, saj so določene molekule, ki se nabirajo na zobni sklenini, dober vir hranil za bakterije.

Spremenjeno barvo zob lahko povzročijo tudi zobne obloge. Če jih po po nekaj dneh ne odstranimo, mineralizirajo in nastane zobni kamen. Ta zobe obarva in ga sami ne moremo odstraniti, zato potrebujemo pomoč zobozdravnika. 

Obarvanost zob

OBARVANOST ZOB IN SIMPTOMI

Zdrav zob je sestavljen iz pulpe, dentina in sklenine. Pulpa je s prostim očesom nevidna, zato ne vpliva na videz zoba. Barvo zob določa pod sklenino ležeči dentin, ki je bolj rumen od zobne sklenine. Tanjša kot je sklenina, bolj rumen bo zob videti, debelejša kot je, bolj bel bo zob. S staranjem npr. postanejo zobje bolj porozni in tudi bolj rumeni.

Simptomi obarvanja zob:

 • sprememba barve zob iz naravne v rumenkasto rjavo
 • sprememba je lahko v obliki lise na zobu ali pa je opazna na celotnem zobu
 • občutljive dlesni
 • občutljivi zobje na hladno/vroče

Obarvanost zob je lahko dedna ali pa nastane zaradi določenih razvad, kot so alkoholizem, kajenje – notranje zabarvanje, ali refluksna bolezen (GERB) ter operativni posegi – notranje zabarvanje. Obarvanost zob se lahko prenaša s kužnimi predmeti, če je njen nastanek mikrobnega izvora.  

Obarvanost zob - simptomi

KAJ POVZROČA ZUNANJE OBARVANOST ZOB?

 1. SLABA USTNA HIGIENA

Ta povzroči nabiranje zobnih oblog, kar daje zobem rumeno barvo. Težave lahko preprečimo z rednim čiščenjem zob ter odstranjevanjem zobnega kamna in peskanjem, za kar bo najučinkoviteje poskrbel zobozdravnik.

 1. HRANA IN PIJAČA

Vsako živilo ima naravna ali umetna barvila, ki se lepijo na naše zobe in povzročajo obarvanost zob. Ti madeži se na začetku enostavno odstranijo s čiščenjem, kasneje pa se odzivajo tudi na beljenje.

Hrana in pijača, ki najbolj intenzivno obarva zobe:

 • čaj,
 • kava,
 • jagodičevje,
 • rdeča pesa,
 • rdeče vino,
 • curry,
 • sladkarije in
 • gazirane pijače.

3. KAJENJE

Obarvanje zob je eden najbolj opaznih učinkov kajenja. Nikotin in katran v tobačnem dimu lahko povzročita rumene ali obarvane zobe. Poleg tega kajenje negativno vpliva tudi na dlesni. Kadilske obloge so nevarne zaradi katrana, ki se nabira na notranjih straneh zob. Te dražijo obzobna tkiva in dlesni in lahko povzročijo nastanek parodontalne bolezni. Da bi se izognili težavam, je kajenje najbolje opustiti. V nasprotnem primeru je potrebno poskrbeti za temeljito ustno higieno, da zmanjšamo nevarnost, ki jo ima nikotin za naš nasmeh.

4. KROMOGENE BAKTERIJE

Kromogene bakterije so glavni krivec za črne obloge na površini zob v obliki majhnih črnih pikic, ki se sčasoma zlijejo v večje madeže. Črno zabarvanje je posledica nalaganja železovega sulfida v obliki madežev na zobeh. Ta nastane kot posledica reakcije med bakterijskim vodikovim sufidom in železom, ki je prisoten v slini.

KAJ POVZROČA NOTRANJE OBARVANOST ZOB?

Na razvoj obarvanja zob ne vplivajo samo zunanji dejavniki, temveč tudi notranji, ki neposredno vplivajo na barvo dentina, zaradi česar ta potemni in pride do zabarvanja zob.

 1. PREVELIKO FLUORIDA

Vzrok sivih, rjavih ali črnih madežev pa so lahko tudi prevelike količine zaužitega fluora, ko nastane tako imenovana fluoroza zob. Ta se ponavadi kaže v obliki belih madežev ali črt.

 1. POŠKODBE ZOB

Obarvanost zob je lahko posledica odmrtja zoba, zaradi poškodbe ali kariesa, največkrat zaradi odmrtja zobne pulpe. Na začetku se lahko pri poškodbi zobje obarvajo rdeče, kar je posledica razlitja pulpe po zobni kroni, kasneje pa preidejo v sivo do črno barvo, zaradi odmrtja zoba.

 1. ANTIBIOTIKI

Do zabarvanja zob lahko pride tudi zaradi zdravil. Antibiotiki iz skupine tetraciklinov močno vplivajo na barvo sklenine in povzročijo rjavo, sivo ali rumeno zabarvanje, predvsem v otroštvu, ko še poteka razvoj zob.

 1. BOLEZNI

Hiperbilirubinemija lahko povzroči zeleno modro zabarvanje zob. 

KAKO PREPREČITI OBARVANOST ZOB?

Bolje se je osredotočiti na preventivo, kot pa zdravljenje in iskanje kasnejše rešitve. Če torej bakterijske zobne obloge vsakodnevno odstranjujemo in preprečimo nastanek zobnega kamna, lahko obarvanost zob preprečimo.

Bistveno je temeljito ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan, vsakodnevno nitkanje, omejevanje uživanja živil z visoko vsebnostjo sladkorja ali škroba ter redni obiski zobozdravnika in ustnega higienika.

Izogibamo se uživanju hrane in pijače, ki vsebuje temne pigmente. Zraven kozarca rdečega vina ali ob kavi, popijemo kozarec vode, s čimer splaknemo zobe in preprečujemo lepljenje barvil na zobe.

Pri preprečevanju nalaganja zobnih oblog in kamna nam je, poleg ščetkanja in nitkanja, lahko v veliko pomoč tudi uporaba ustne vodice. Za posebno učinkovito se je izkazala ustna raztopina z aktivnim kisikom.  Ob stiku s sluznico se sprostijo mehurčki kisika, ki zlahka prehajajo do težko dostopnih mest pod dlesnijo in pod zobmi, ki jih z uporabo zobne ščetke ne dosežemo ter jih mehanično čistijo. Ker delujejo antiseptično, uničijo slabe bakterije na zobeh in dlesnih in preprečujejo nastanek vnetja. Raztopina povzroči oksidacijo zobnih oblog in plakov, ki so na zobeh zaradi hrane, kave, čaja, kajenja, medtem ko same zobne sklenine ne poškoduje.

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralna raztopina

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

KAJ STORITI, DA OBARVANOST ZOB ODSTRANIMO?

Svetujemo posvet pri zobozdravniku, ki bo določil, ali bo za to potreben poseben poseg ali ne. Sami lahko storimo to, da izberemo zobne ščetke s tršimi ščetinami in zobne paste, ki vsebujejo blaga belilna sredstva. Pri tem je pomembno, da upoštevamo tudi svoje zdravstveno stanje in pozdravimo morebitne okužbe. Zavedati se moramo, da je povrnitev naravne barve zob dolgotrajen proces, ki od nas zahteva veliko samodiscipline in potrpežljivosti. 

BELJENJE ZOB

 1. Mehanske metode za beljenje zob

»Belilnih« zobnih past je na trgu ogromno, nekatere so učinkovitejše od ostalih, prav na račun vsebnosti abrazivnih delcev, ki v kombinaciji s ščetkanjem odstranijo ostanke nečistoč na površini zob, na samo barvo sklenine pa ne vplivajo. 

Obarvanost zob - primerjava

Najbolj znano je aktivno oglje, ki se ob nanosu poveže z madeži na zobeh in jih po določenem času odstrani. Oglje je izjemno abrazivno in lahko ob pogosti uporabi povzroči pretirano obrabo sklenine. Ko sklenino izgubimo, je izgubljena za vedno, saj se ne obnavlja. Poleg tega pa zobje z obrabljeno sklenino postanejo bolj rumenkasti oziroma sivkasti, odvisno od barve notranje zobovine naših zob.

 1. Kemične metode za beljenje zob

Profesionalno beljenje zob prepustimo zobozdravniku. Za beljenje zob se najpogosteje uporabljajo geli z vodikovim in karbamid peroksidom v različnih koncentracijah. Sredstva zobe pobelijo tako, da prodrejo skozi sklenino, kjer kemično reagirajo s pigmenti, ki se obarvajo v svetlejše odtenke. Ob dodatni uporabi laserja ali svetlobnih luči, se čas delovanja belil lahko pospeši. Predpogoj za beljenje zob so zdravi zobje in dlesni, brez zobnega kamna in površinskih zabarvanj zob.

POGOSTA VPRAŠANJA

Poskrbeti moramo za redno ustno higieno in ščetkati ter nitkati zobe vsaj na 12ur. To je najboljša preventiva pred nastankom teh oblog. Pri težavah s črnimi oblogami zaradi kromogenih oblog, si lahko pomagamo tudi z oralno raztopino z aktivnim kisikom, na katerega so kromogene bakterije še posebej občutljive. Uporaba raztopine OROXID 2x dnevno zmanjša količino črnih oblog na zobeh. Uporabimo jo po ali (še bolje) med ščetkanjem zob.

Ne, sam postopek beljenja je običajno neboleč. 

Temu ne bi rekli beljenje ampak povrnitev zdrave, naravno barve zob. OROXID povzroči oksidacijo zobnih oblog in plakov, ki so na zobeh zaradi hrane, kave, čaja, kajenja, medtem ko same zobne sklenine ne poškoduje.

Dodatek železa v obliki kapljic zobe pogosto obarva sivo. To lahko preprečimo ali zmanjšamo tako, da kapljice redčimo z vodo in jih dajemo med jedjo. Nato pa je potrebno natančno in ustrezno čiščenje zob.

Klorheksidin ima možnost vezave na zobe, plombe, proteze in jezik. Gre sicer obarvanost kozmetične narave, saj povzroči površinsko zabarvanje, vendar so madeži zelo trdovratni, zato jih lahko odstrani le zobozdravnik.

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralna raztopina

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>