KARIES

KAJ JE ZOBNI KARIES?

Karies ali zobna gniloba je najbolj razširjena dentalna bolezen, s katero se srečujeta dve tretjini otrok in večina odraslih oseb. Čeprav zaradi razširjenosti marsikdo bolezni ne jemlje resno, pa lahko ob neredni ustni higieni in zapoznelem zdravljenju pusti velike posledice na zobeh.

Gre za bolezen trdih zobnih tkiv, ki je bakterijskega izvora in prizadene sklenino in dentin ter povzroča njuno postopno razgradnjo. Zobna gniloba najprej napade površino zoba, nato napreduje od oboda proti globini zoba, vse do zobne pulpe. Zobni karies se razvija postopoma in lahko traja tudi več let, preden se začnejo njegovi znaki kazati v obliki bolečine in neprijetnosti. 

KAKO NASTANE KARIES?

Za nastanek kariesa so v prvi vrsti odgovorne mehke zobne obloge, v katerih se nahajajo bakterije, ki se hranijo s sladkorji iz hrane. Bakterije tvorijo kisline, ki raztapljajo zobno sklenino in povzročajo demineralizacijo, kar povzroči nastanek drobnih luknjic v zobni sklenini. Pod zobno sklenino se nahaja dentin, ki je veliko manj odporen na delovanje bakterij. V njem se nahajajo drobni kanalčki, ki segajo do zobne pulpe. Če zobna gniloba napreduje že do tega dela zoba, le-ta postane občutljiv. Z nadaljnjim širjenjem gnilobe na živec in žile se zobna pulpa vname, oteče in začne pritiskati za zobni živec, kar povzroča zobobol. V hujšem primeru se lahko okužba iz pulpe razširi še na obzobno kost in povzroči nastanek ognojka oz. abscesa.

Stopnje napredovanja kariesa

Nastanek kariesa lahko razdelimo na tri stopnje:

 • Skleninski karies nastane na sklenini in je površinski, zato ga je mogoče odstraniti relativno hitro in brez bolečin. Opazimo ga kot bele ali rjave madeže na zobu.
 • Dentinski karies je tisti, ki sega v dentin. Pri odstranjevanju takšnega kariesa je potrebna uporaba anestetika.
 • Globoki karies je tisti, ki je napredoval do zobnega živca. Pri tem se že pojavljajo bolečine, tako spontane kot pri hranjenju ter pri temperaturnih spremembah. Takšnega kariesa brez zdravljenja zoba ni več mogoče odpraviti. 

KJE NAJVEČKRAT NASTANE?

Zobni karies lahko prizadene vsak zob. Največkrat nastane na površini zob, ki imajo neravno grizno površino, ki jih je težje očistiti in na stičiščih zob. Ker je ta mesta težko očistiti ali jim ne posvečamo dovolj časa pri ščetkanju, se na njih nabirajo ostanki hrane. Karies se lahko pojavi tudi ob starih plombah, ki slabše tesnijo ali ob neustreznih protetičnih nadomestkih

KAKŠNI SO SIMPTOMI KARIESA?

Zobni karies največkrat opazimo po spremembi barve zobnega tkiva. Sprva se kaže kot bel madež. Ob pravočasnem ukrepanju pri začetnem kariesu ni potrebno vrtanje, vendar če napreduje lahko opazimo:

 • luknja na sredini zob, ki je temne oziroma rjavkaste barve,
 • bolečina oz. zobobol,
 • občutljivost zob na sladkarije, vroče ali mrzlo,
 • nastanek abscesa (gnojnega žepa), ki povzroči bolečino, otekanje obraza in vročino,
 • kadar karies prodre do zobnega živca, je potrebno koreninsko zdravljenje.

Niso pa vse temne pike in bele lise na zobeh nujno znaki gnilobe. Velikokrat lahko gre samo za obarvanje sklenine zaradi uživanja močno pigmentirane hrane (kava, pravi čaj, rdeče vino, ipd.). 

KAJ POVZROČA KARIES?

Sladka hrana in pijača

Največji vpliv na nastanek zobne gnilobe ima sladka hrana in pijača, ki jo uživamo in se lepi na površino zob. Sladkorji iz hrane namreč predstavljajo hrano za kariozne bakterije, ki razgrajujejo ogljikove hidrate in proizvajajo kislino, ki uničuje sklenino. Med živili, ki veljajo za najslabše za zobe, so sladke pijače, mleko, sladoled, med, sladkor, suho sadje, piškoti, torte ipd. 

Poleg sladkorjev pa na karies vpliva zobna higiena

Seveda sladkorji sami po sebi niso tako velik problem, če ob tem skrbimo za redno in temeljito higieno zob. Zobozdravniki priporočajo, da se sladkorju poskušamo čim bolj izogibati, še posebej pri otrocih, ter redno skrbeti za ustno higieno. To pomeni redno ščetkanje dvakrat na dan vsaj 2 minuti, uporabo zobne nitke, kakovostne zobne paste in redno pregledovanje pri zobozdravniku (vsakih 6 mesecev).

Nekateri ljudje imajo večje tveganje za zobno gnilobo

Vzroki so lahko tudi: 

 • pomanjkanje sline,
 • premalo fluorida,
 • daljša izpostavljenost sladkorju,
 • oblika zob, nekateri zobje imajo več jamic, kjer zastaja hrana, zato se tam karies pojavi hitreje. 

PREPREČEVANJE ZOBNE GNILOBE

 • Izogibanje sladkorju in zdravo prehranjevanje.
 • Redno ščetkanje zob z zobno pasto s fluoridom.
 • Redno čiščenje zob z nitko ter uporaba strgala za jezik.
 • Izogibanje kajenju.
 • Redne kontrole pri zobozdravniku.
 • Uporaba ustne raztopine, ki pomaga pri mehaničnem čiščenju zob ter hkrati deluje antiseptično (kot je OROXID). 

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® sensitive oralna raztopina

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina. 

ZDRAVLJENJE KARIESA PRI ZOBOZDRAVNIKU

Površinski zobni karies se lahko ob vzpostavitvi dobre ustne higiene zazdravi sam, zobozdravnik vam pri tem pomaga s fluoridnimi premazi.  Ko gre za globji karies, mora zobozdravnik odstraniti kariozno spremenjeno zobovino, manjkajoči del pa zamenja z zalivko ali zobno plombo. S tem zobu tudi povrne prvotno obliko in funkcijo. Če pa je gniloba napredovala in je prisotna bolečina, je potrebno koreninsko zdravljenje zoba, kjer gre za zdravljenje zobnega živca. Če je karies preobsežen in zoba ni več mogoče rešiti, ostane le še puljenje

POGOSTA VPRAŠANJA

Zob sestavljajo organske snovi in minerali. Zunanja plast oz. sklenina je iz različnih mineralov in je zelo trda, velja celo za eno najtrših snovi v človeškem telesu. Notranji del zoba in korenino pa sestavlja dentin, ki prav tako vsebuje minerale, vendar je mehkejši kot sklenina. V samem jedru zoba je pulpa, kjer so živci in krvne žile, po katerih se prenašajo dražljaji. V sami zobovini nenehno nastajata dva procesa, mineralizacija in demineralizacija. Ko sta v ravnovesju, je zobovina nepoškodovana in zdrava. Ko pa začne prevladovati demineralizacija, pa se pojavi zobni karies.

Zobno gnilobo lahko znatno zmanjšamo sami, s pravilno ustno higieno. Zobozdravniki priporočajo ščetkanje dvakrat na dan, vsaj dve minuti. Pri tem je pomembno tudi pravilno ščetkanje, ki naj poteka od dlesni do krone, od zadnjega dela do sprednjega, pri čemer vsak zob poščetkamo 10-krat. Poskrbimo tudi za grizne ploskve, ki jih ščetkamo od zadaj naprej, nikakor ne naprej in nazaj. Pri tem ne pozabiti na medzobni prostor in uporabo zobne nitke.

Poleg pravilnega ščetkanja je pomembna izbira kakovostne zobne ščetke in zobne paste. Marsikdo meni, da bo s trdejšo ščetko in agresivnejšim ščetkanjem hitreje odstranil obloge, vendar temu ni tako. Trdota ščetke se namreč določa na podlagi količine ščetin, več ščetin kot ima, mehkejša je in boljša za ustno higieno, saj očisti večji del zoba. Zato zobozdravniki vedno priporočajo uporabo mehkejših zobnih ščetk in izogibanje močnim pritiskom med ščetkanjem. V izogib premočnemu ščetkanju strokovnjaki priporočajo, da jo primemo kot svinčnik in zasučemo za 45 stopinj.

Zobni karies ne samo, da izgleda neprijetno, povzroča lahko tudi različne težave in resne zdravstvene zaplete. Ob začetni stopnji je moteč predvsem izgled zoba, bolečine morda še ni. Šele ob napredovanju bolezni se pojavi občutljivost zob ob uživanju sladke, kisle, vroče in hladne hrane ter bolečina ob grizenju. Na tej točki je priporočljiv čimprejšnji obisk zobozdravnika in začetek zdravljenja prizadetih zob. V primeru, ko znake ignoriramo in bolezen napreduje, se pojavijo luknje na sklenini zob, ob nezdravljenju pa vse to privede do propada zoba, okužbe in izpadom. 

Večina zobnih past vsebuje fluoride, ki sklenino ščitijo, nekatere pa imajo dodane še protimikrobne sestavine, ki zmanjšujejo nastanek plaka, kateri lahko vodi do zobnega kamna in drugih težav. Z nanašanjem koncentriranega fluorida zaščitimo sklenino, da postane bolj odporna na delovanje kislin, ki nastajajo v procesu razgradnje hrane in posledično povzročajo zobno gnilobo (karies). Najvišja dovoljena koncentracija fluorida je 150 mg/100 g zobne paste oz. 1500 ppm (parts per million oz. delcev na milijon), kar mora biti navedeno tudi na embalaži zobne paste. Pri otrocih uporabljamo majhne količine zobne paste z nižjim deležem fluorida ter ščetkanje nadzorujemo (da zobne paste ne pogoltnejo) do vsaj 7. leta otrokove starosti.

Čeprav lahko zobni karies prizadene kogarkoli, pa je največji problem ravno pri otrocih. Prisoten je kar pri dveh tretjinah otrok, najdemo pa ga tudi že v zobeh dojenčkov. Zobni karies je namreč nalezljiv, tako da lahko z oblizovanjem otroške žličke, dude ali cucljev starši prenesejo kariozne bakterije na svojega otroka. Seveda to ne pomeni, da bo otrok takoj dobil karies, je pa zato ključnega pomena, da za ustno higieno otrok začnemo skrbeti že od prvega dne, tudi ko zobki še niso pokukali na plano.

Zaradi pogostejšega uživanja sladkarij in sladkih pijač ter pomanjkanja ustne higiene so kariesu najbolj izpostavljeni otroci in mladostniki. Seveda pa je slabo ustno zdravje in nastanek gnilobe pa je pogostejše tudi pri socialno ogroženih posameznikih, starostnikih, pri osebah, ki se zdravijo s kemoterapijo, pri osebah z bulimijo ter pri ljudeh, ki so v procesu ortodontskega zdravljenja.

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® sensitive oralna raztopina

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina. 

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

PRIPOROČAMO: