OBLOGE NA JEZIKU

KAJ SO OBLOGE NA JEZIKU?

Jezik zdravega človeka je rožnate barve, mehak in žameten na dotik ter gladek, torej brez izstopajočih oblog. Jezik tako prekriva zgolj sluznica in obloge, ki jih najpogosteje sestavljajo ostanki hrane, odmrle celice in slina. Količino teh oblog v veliki meri določa naša ustna higiena, vendar lahko določeni anatomski in drugi pogoji povečajo verjetnost za njihovo pojavnost (razbrazdan jezik). Spremembe na jeziku se lahko pojavijo tudi zaradi glivičnih obolenj, pomanjkanja ustreznih vitaminov ali železa in drugih sprememb v telesu.

rumene-obloge-na-jeziku

ZNAKI IN VZROKI ZA OBLOGE NA JEZIKU

Bele obloge na jeziku
Ko kdo omeni obloge na jeziku, imamo navadno v mislih tiste bele barve. Te k sreči ne nakazujejo vedno, da je z nami kar koli narobe. 

bele-obloge-na-jeziku

Vzroki za nastanek belih oblog na jeziku:

 • Dehidracija – naša sluznica se v takšnih primerih izsuši, kar se zgodi tudi takrat, ko imamo povišano telesno temperaturo. Tudi v tem primeru namreč nastopi dehidracija, jezik pa poleg izsušitve lahko tudi oteče. Razlog je v tem, da telo omeji proizvodnjo sline, saj želi prihraniti tekočino. A ker je slina zadolžena tudi za “čiščenje” ustne votline oz. “odplakovanje” ostankov hrane, bakterij in odmrlih celic, se vse to nalaga na jeziku. In prav to vidimo kot obloge.
 • Kajenje – običajno se pojavijo pri strastnejših kadilcih in ljubiteljih kave. Načeloma v primeru tovrstnih oblog ni potrebe po zdravilih, razen če se jim ne pridružijo tudi zatrdline ali razjede.
 • Refluksne bolezni požiralnika – želodčna kislina pogosto prodira v požiralnik in povzroča pekočo bolečino.
 • Glivična okužba – glavni krivec je glivica Candida albicans, ki je sicer stalna prebivalka človeške ustne votline. A če se razmere v njej toliko spremenijo, da nastane ugodno okolje za njeno razraščanje, nastopi kandidiaza oz. kandidoza. Ta glivična okužba povzroča obloge tako na jeziku kot tudi na nebu in lični sluznici. Med dejavniki, ki še dodatno spodbujajo razvoj te bolezni, so: jemanje antibiotikov, oslabljen imunski sistem, sladkorna bolezen, kajenje ali dehidracija.

Gladek, sijoč in pordel jezik
Če je naš jezik namesto rožnate “prekrila” rdeča in je ob tem še gladek in sijoč, obstaja velika verjetnost, da nam primanjkuje vitaminov. Naše telo v tem primeru pogreša predvsem vitamin B12, lahko pa tudi železo

gladek-in-rdeč-jezik

Simptomi, ki dodatno nakazujejo pomanjkanje vitaminov, so: 

 • utrujenost, 
 • slabši spomin, 
 • pomanjkanje ravnotežja,
 • težave s požiranjem, 
 • otekanje jezika.

Takšne težave pogosto pestijo vegetarijance in vegane, saj vitamine B najdemo v določenih vrstah mesa. Dodatna težava, ki se lahko pojavi, je tudi povečana občutljivost na vročo ali pikantno hrano. 

Bel in malinast jezik
Večina nas je že kar nekajkrat v življenju obležala z vročino in bolečim grlom. Če smo se ob tem pogledali v ogledalo, pa smo lahko na jeziku opazili kar spodobno plast belih oblog. Gre za znak angine. Bela obloga na jeziku se prične luščiti in zaradi povečanja brbončic spominja na površino maline. Angina se zdravi z antibiotikom, za katerega potrebujemo recept zdravnika. 

Rjave obloge na jeziku
Ko se jezik obarva rjavo, je to pogosto znak, da zelo slabo skrbimo za higieno ustne votline. Manj umivanja ni vedno krivec za “rjavenje” jezika, saj tega lahko povzročata tudi pitje kave ali črnega čaja ter kajenje – navadi, ki obenem obarvata tudi zobe. Takšne obloge je treba odstraniti, saj lahko ovirajo naše brbončice “pri delu”, kar pomeni, da povzročajo motnje pri vonjanju in okušanju

rjave-obloge-na-jeziku

Razpoke na jeziku
Gubice in razpoke na jeziku navadno niso razlog za preplah, a velja biti nanje vseeno pozoren. Ko se pojavijo, je namreč priporočljivo še posebej paziti na ustno higieno. V nasprotnem primeru si lahko “prislužimo” neprijetno okužbo, ta pa prikliče še zadah in pekočo bolečino.

razjede-in-pekoč-jezik

Majhne bele pike
Bele pikice, posejane po jeziku, so sicer lahko zgolj posledica kadilskih pregreh, a žal lahko nakazujejo tudi na resnejša stanja. V primeru, da so po par tednih še vedno prisotne, je potreben čimprejšnji obisk osebnega zdravnika. 

Vidni robovi na jeziku
Če so se na površini jezika izoblikovali vidni robovi, je najpogostejši razlog je neuravnotežena prehrana in nezadostna hidracija. Če se podoba jezika ne spremeni, je potrebno k zdravniku, saj so lahko robovi tudi znak nepravilnosti v delovanju vranice

KAKO PREPREČITI OBLOGE NA JEZIKU

Za ustrezno higieno jezika lahko poskrbimo kar z zobno ščetko – ščetkanje jezika, a za odstranjevanje oblog z jezika so primernejša posebna strgala. Strgala za jezik so ergonomsko oblikovana, zato nas med uporabo ne bodo dražila oz. sprožala refleksa za bruhanje. Zasnovana so tako, da z njimi ne očistimo samo zgornje površine jezika, temveč tudi stranici in zadnji del. Strgalo za jezik lahko uporabljamo vsak dan, povsem dovolj pa je, če po njem sežemo nekajkrat na teden. 

bel-jezik

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralna raztopina

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

KAKO ODSTRANITI OBLOGE NA JEZIKU

Prekinitev škodljivih razvad
Kajenje je lahko eden izmed glavnih povzročiteljev belih oblog na jeziku, saj tobačni dim draži ustno sluznico in spreminja njeno naravno stanje. Z opustitvijo kajenja, se izboljšata tudi naš vonj in okus. Kava lahko, tako kot zobe, obarva tudi naš jezik, zato je priporočljivo opustiti pretirano pitje kave in pravih čajev.

Ustrezna prehrana
V prvi vrsti poskrbi za raznoliko in uravnoteženo prehrano, s čim manj sladkorja. Nujno je potrebna tudi ustreza hidracija telesa – pitje vode in ne sladkanih sokov, sirupov, ipd. V kolikor s prehrano ne dobimo ustreznih vitaminov iz skupine B, na trgu obstaja mnogo prehranskih dodatkov, s katerimi lahko napolnimo svoje zaloge vitaminov. Najprej je seveda potreben posvet z zdravnikom ali farmacevtom.

Dezinfekcija ustna voda
Obloge na jeziku in ustni sluznici so običajno pogojene s prisotnostjo glivnih povzročiteljev. Poleg ščetkanja jezika in uporabe strgala je za zdravje ustne votline zato izjemno priporočljiva tudi uporaba oralne raztopine, kot je denimo Oroxid sensitiv z aktivnim kisikom, ki zmanjša obseg vnetij in okužb v ustni votlini.

Zdravljenje
Kandidiozo – glivično okužbo zdravimo s protiglivičnimi zdravili, ki jim rečemo antimikotiki. Dodatno je priporočljivo tudi izpiranje ustne votline z antiseptično ustno raztopino (kot je Oroxid sensitiv). V kolikor imamo bel in malinast jezik zaradi angine, potrebujemo antibiotik, ki nam ga bo predpisal zdravnik.

POGOSTA VPRAŠANJA

Lahko je to soor – glivična okužba, ki se kaže kot bel sloj na otrokovem jeziku, ali pa preprosto ostanek mleka po nedavnem hranjenju. Soor prepoznamo po beli plasti, ki je ni mogoče zlahka odstraniti s krpo.

Bel jezik se lahko pojavi tudi pri otrocih (in odraslih), ki uporabljajo kortikosteroide v pršilu (astma, rinitis). Običajno je pridružen še poseben občutek v ustih, izguba okusa, občasna bolečino pri hranjenju in požiranju. Zaradi soora se jim lahko pojavi razpokana koža v ustnih kotih. V izogib težavam je potrebno po aplikaciji zdravila obrisati okolico ust z vodo ali uporabiti dezinfekcijo ustno vodo.

Z leti se sluznica pri ljudeh še stanjša in nekateri ne morejo uživati več niti limonade, saj jih jezik preveč peče. Takrat se priporoča uživanje vitaminov skupine B, ki ima obnovitveni učinek na živce.

Geografski jezik je stanje na jeziku, za katerega je značilen vzorec podoben geografski karti. Pojavijo se gladke, rdečkaste lise na jeziku, obdane z belimi robovi. Geografski jezik je benigno (neškodljivo) stanje in ne povzroča dolgotrajnih zdravstvenih težav ter ni nalezljiv.

 • Jezik iztegnemo iz ust.
 • Strgalo postavimo čimbolj proti korenu jezika.
 • S strgalom počasi drsimo naprej proti konici jezika.
 • Postopek nekajkrat ponovimo.
 • Po nekaj potegih se na strgalu naberejo obloge, ki so bile na jeziku.

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID® forte oralna raztopina

OROXID® je oralna raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Pomaga tudi pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha ter tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici.

ZAKAJ OROXID®?
– Dokazano učinkovit pri težavah v ustni votlini.
– Vidno delovanje: ob stiku s sluznico se sprosti aktivni kisik v obliki drobnih mehurčkov, ki površino zdravijo, čistijo, negujejo, obnavljajo.
– Varen za uporabo. Ne povzroča alergičnih odzivov ali neželenih učinkov.
– Primeren za vse tipe sluznic.
– Brez alkohola in klorheksidina.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>