KAPLJIČNA OBLIKA LUSKAVICE (PSORIASIS GUTTATA)

KAJ JE KAPLJIČNA OBLIKA LUSKAVICE (PSRIASIS GUTTATA)?

Gutatna ali kapljična luskavica je druga najpogostejša oblika luskavice pri otrocih, za katero so značilne drobne pordele in luščeče kožne spremembe, posute po vsem telesu. Pojavi se pri 15 do 44 % otrok po preboleli streptkokokni okužbi, redkeje kot posledica druge bakterijske ali virusne okužbe. V približno 40 % primerov se lahko razvije v kronično obliko luskavice ali luskavico v plakih. 

GLAVNE ZNAČILNOSTI IN SIMPTOMI KAPLJIČNE OBLIKE LUSKAVICE (PSORIASIS GUTTATA)

Prepoznamo jo po številnih, drobnih, okroglih ali ovalnih, plakih, ki so razpršeni simetrično po trupu, nadlahteh in stegnih, redkeje pa so prizadeti drugi predeli telesa. Kožne spremembe pogosto izgledajo kot “kapljice” in so velike 2 do 6 mm, rožnate ali rdeče barve, z luskastim izgledom.

Izbruhi kapljične luskavice so pogosto nenadni ter se lahko stopnjujejo in širijo. Luskavica je kronična vnetna avtoimuna bolezen, ki ni nalezljiva in se ne prenaša na druge prek kožnega stika. Ta oblika večinoma izzveni sama od sebe, včasih pa se nadaljuje v kronično obliko z večjimi žarišči. 

VZROKI KAPLJIČNE OBLIKE LUSKAVICE (PSORIASIS GUTTATA)

Natančen vzrok nastanka luskavice ni znan. Luskavica je kronična imunsko pogojena bolezen, ki jo sproži prekomerno aktiven imunski sistem. Ta napade zdrave celice, kar povzroči hitro rast kožnih celic ter luščenje kože, značilno za luskavico. Nenormalen imunski odziv je posledica medsebojnega delovanja okoljskih in genetskih dejavnikov.

Genetska predispozicija ter nedavno prebolela streptokokna angina ali virusna okužbe zgornjih dihal, je pogosta kombinacija dejavnikov, ki povzroči izbruh gutatne luskavice.  Kožne spremembe se običajno pojavijo 1 do 3 tedne po okužbi.

Ostali okoljski dejavniki tveganja so še poškodba kože (ureznina, ugriz ali opeklina), stres, nekatera zdravila (antimalariki in zdravila za zdravljenje bolezni srca), kajenje.

DIAGNOSTIKA

Diagnozo kapljične luskavice postavi dermatolog, običajno le na podlagi fizičnega pregleda in kliničnih znakov na koži. Biopsija kože ni potrebna; laboratorijski testi, ki kažejo na nedavno streptokokno okužbo, dodatno prispevajo k diagnozi gutatne luskavice.

Dermatolog pri potrditvi diagnoze izključi bolezni, ki so podobne in se lahko zamenjajo za gutatno luskavico: alergija, tinea corporis, numularni ekcem, sekundarni sifilis in pityriasis rosea.

ZDRAVLJENJE KAPLJIČNE OBLIKE LUSKAVICE (PSORIASIS GUTTATA)

Kapljična oblika luskavice ni kronično stanje in običajno – predvsem pri otrocih –  izgine sama od sebe po nekaj tednih. Pri nekaterih ljudeh se lahko ponovi (vrne), lahko pa tudi mine sama od sebe.

Zdravljenje luskavice poteka pod zdravniškim nadzorom, ki izbere ustrezno terapijo tako, da se učinkovito izboljša klinična slika ob najmanjših možnih neželenih učinkih. Z  vzdrževalnim zdravljenjem se preprečuje poslabšanje stanja.

Zdravljenje gutatne psoriaze se v prvi vrsti začne s topikalnimi (nanesenimi na kožo) zdravili – običajno kortikosteroidi v obliki kreme ali mazil. Formulacije v obliki mazil so najučinkovitejše predvsem zaradi svojih lipofilnih lastnosti, ki dodatno mehčajo in vlažijo kožo ter zmanjšajo luščenje. Kortikosteroidom v dermalni obliki je lahko dodana tudi učinkovina kalcipotriol, pridobljena iz vitamina D, ki deluje prek receptorjev v koži in tako preprečuje prekomerno razmnoževanje celic.

Učinkovita je tudi fototerapija, lahko kot monoterapija ali v kombinaciji z oralnimi zdravili. Uporablja se UVB in PUVA fototerapija. Kombinira se lahko z gelom s kalcipotrienom ali oralnim acitretinom.

Ker je vzrok za gutatno luskavico povezan s prebolelo streptokokno okužbo, lahko redko, pomaga tudi navadni oralni antibiotik eritromicin.

Področje bioloških zdravil za to obliko luskavice ni dobro raziskano in je rezervirano za luskavico v plakih, ki se iz gutatne razvije v 40 % primerov. 

PREPREČEVANJE

Ker natančen vzrok nastanka bolezni ni poznan, težko napovemo, kdo bo razvil gutatno psoriazo ali najdemo način, kako se ji izogniti. Raziskave kažejo, da osebe, ki so v preteklosti imele kapljično luskavico in se jim je kasneje razvila luskavica v plakih, navajajo bakterijsko ali virusno okužbo, poškodbe kože, pitje alkoholnih pijač in stresna obdobja, kot glavne vzroke za izbruh bolezni.

Preprečevanje poslabšanja simptomov vključuje izogibanje mrzlemu, suhemu vremenu, prilagojeno nego kože in uživanje protivnetnih živil. Izogibati se je potrebno poškodbam kože, stresu, okužbam ter kroničnim vnetjem. Poskrbeti je potrebno za ohranjanje zdravja skozi pravilno prehrano z manj glutena, vadbo in zmanjšanjem povečane telesne teže. Uživanje omega-3 maščobnih kislin in antioksidantov (vitamin C, E, betakaroten, cink, selen) ter vitamina D3 pozitivno vpliva na vnetne procese v telesu. Priporočeno je zmerno uživanje alkohola.

Velik pomen podpore skupnosti za bolnike z kapljično obliko luskavice predstavlja Društvo psoriatikov Slovenije, saj se bolniki pogosto srečujejo s s predsodki, izključenostjo, diskriminacijo, stigmatizacijo in ustrahovanjem oz. nasiljem.

NEGA KOŽE

Ker prizadeta koža veš čas ves čas srbi, zbada, pika, je zelo pomembno, da preprečimo praskanje. Pazimo kaj nanašamo na kožo, vsako poslabšanje stanja pa naj pregleda dermatolog.

Pri čiščenju kože uporabljamo mila brez detergentov (sindete) ali pa uporabljamo posebne gele z oljem. V akutni fazi se izogibamu namakanju v vodi in dolgim kopelim. Po tuširanju še na vlažno kožo nanesemo jojobino, karitejevo ali mandljevo olje.

Kožo negujemo z mazili brez dišav, ki mehčajo in vlažijo kožo ter zmanjšajo luščenje (emolienti). Izdelki z Aloe vero in hialuronsko kislino so izredno vlažilni in izboljšajo navlaženost poroženele plasti, saj privlačijo in vežejo vodo.

POGOSTA VPRAŠANJA

  1. Ali je kapljična luskavica nalezljiva?

Čeprav je povezana z bakterijskimi okužbami, kot je angina, kapljična luskavica ni nalezljiva in se ne prenaša na druge.

  1. Ali se lahko pri kapljični luskavici razvije luskavični artritis?

Pri tej obliki bolezni se bolečine v sklepih ne razvijejo. Kadar pa luskavica napreduje in se razvije v kronično obliko v plakih, se lahko pojavi artritis.

  1. Ali je kapljična luskavica povezana z drugimi boleznimi?

Ta vrsta luskavice je povezna z drugimi zdravstvenimi težavami, kot na primer osteoartritis, diabetes, visok krvni tlak. Ker bolezen bolnika zelo obremenjuje, poslabšuje kakovost njegovega življenja in pogosteje povzroča depresijo.

  1. Ali alkohol poslabša kapljično luskavico?

Prekomerno uživanje alkohola je znan sprožilec ponavljajočih akutnih zagonov kapljične luskavice. Alkohol spodbuja sproščanje histamina in poslabša stanje pri vseh oblikah luskavice.

  1. Katerih kozmetičnih izdelkov se ne sme uporabljati pri kapljični luskavici?

Izogibati se je potrebno vsem izdelkom, ki vsebujejo alkohol in dišave, saj kožo dodatno izsušijo ter jo dražijo.

  1. Kateri izdelki se priporočajo za nego kože pri kapljični luskavici?

Izberite izdelke, ki kožo izdatno vlažijo in vsebujejo kvalitetne sestavine. Hialuronska kislina nase veže do tisočkratno količino vode, kot je njena molekulska masa in tako kožo izdatno vlaži. Aloe vera kožo pomirja in jo hladi ter pomaga pri zadrževanju vlage v koži. Koži lahko pomagamo tudi z lokalnim dodajanjem aktivnih kisikovih spojin na prizadeta področja, saj se veliko bolezni in težav izrazi v obliki simptomov na koži, zaradi nezadostne oskrbe s kisikom. Aktivne kisikove spojine kožo oksigenirajo in jo spodbudijo k hitrejši obnovi ter odstranitvi težav.

Viri:

  1. Cleveland Clinic: Guttate Psoriasis [online]. (04/25/2022). [Citirano 10.2.2023]
  2. Saleh D, Tanner LS. Guttate Psoriasis StatPearls. 2022 Jan


Set za popolno nego kože – zmehča in neguje suho in hrapavo kožo

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti kože ter nego in zaščito celic kože. Raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe
2-3x/dnevno. OXILVER® Skin solution v pršilu uporabljamo zlasti na večjih površinah kože (telo, komolci, pete, kolena), OXILVER® Skin gel pa na manjših oz. točkastih površinah kože (obraz, temenski predeli…). Kjer je potrebno intenzivnejše mehčanje kože se lahko uporabita OXILVER® Skin raztopina in gel.  Nujna je nega kože z lahko negovalno emulzijo, rastlinskimi olji ali drugimi izdelki, ki koži zagotovijo primerno zaščito in elastičnost kože.

PRIPOROČAMO: