PUSTULOZNA LUSKAVICA (PSORIASIS PUSTULOSA)

KAJ JE PUSTULOZNA LUSKAVICA (PSORIASIS PUSTULOSA)?

Pustulozna psoriaza je oblika luskavice, ki povzroča gnojne mehurčke po dlaneh in podplatih, redkeje pa po celem telesu. Kadar se mehurčki odprejo, so lahko zelo boleči. Ta oblika luskavice je zelo redka in prizadane večinoma odrasle, redko tudi otroke.  Pri odraslih se običajno pojavi med 40. in 50. letom starosti. 

GLAVNE ZNAČILNOSTI IN SIMPTOMI PUSTULOZNE LUSKAVICE (PSORIASIS PUSTULOSA)

Simptomi pustulozne luskavice na koži so številna drobna žarišča, ki imajo videz gnojnih pustul – beli, rumeni, z gnojem napolnjeni, boleči mehurčki, koža pa je na prizadetih mestih pordela ali razbarvana. Gnoj v pustulah nastane zaradi vnetja in ni nalezljiv. Na prizadetih predelih se koža včasih zadebeli in lušči. Pustulozna luskavica se lahko razvije iz luskavice v plakih ali iz drugih oblik luskavice.

Obstajajo različne vrste pustulozne luskavice, glede na to, kje se pojavijo simptomi:

 1. Generalizirana pustulozna luskavica prizadene večja področja telesa

Lahko se razvije nenadoma in hitro napreduje. Običajno jo spremlja povišana teledna temperatura, mrzlica, hudo srbenje, sprememba srčnega ritma, utrujenost in mišična oslabelost. ter se pogosto pojavi s povišano telesno temperaturo, mrzlico, hudim srbenjem, spremembo srčnega utripa, utrujenostjo in mišično oslabelostjo. Pri generalizirani obliki luskavice je NUJNA zdravniška oskrba.

 1. Lokalizirana pustulozna luskavica prizadane določen del telesa

Dve pogosti obliki sta palmoplantarna pustulozna luskavica, ki prizadane dlani in/ali podplate. Ta vrsta pogosto prizadene dno palcev in stranice pet. Druga oblika je Acrodermatitis continua suppurativa Hallopeau ali pustulozna luskavica zadnjega prstnega členka, ki se izrazi na prstih na rokah in nogah. Ta vrsta je zelo redka in se lahko pojavi po poškodbi kože ali okužbi. 

VZROKI PUSTULOZNE LUSKAVICE (PSORIASIS PUSTULOSA)

Krivec je čezmerno aktiven imunski sistem, ki sprošča vnetne molekule. Te povzročijo prehitro delitev in razmnoževanje zdravih kožnih celic na površini kože v obliki lusk. Pri tej obliki se celice imunskega sistema, imenovane nevtrofilci, naberejo v povrhnjici kože, kar povzroči nastanek mehurčkov – pustul.

Močan dejavnik je genetska predispozicija za to bolezen, vendar izbruh pustulozne luskavice sprožijo nekateri dejavniki tveganja, kot so:

 • nenadna ukinitev sistemskih steroidov
 • okužbe kože
 • hipokalciemija
 • nekatera zdravila
 • spremembe hormonskega ozadja – nosečnost
 • izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju
 • cepljenje (proti tuberkulozi in gripi) 

DIAGNOSTIKA

Za diagnosticiranje in zdravljenje pustulozne luskavice je potrebno obiskati dermatologa. Ta bo diagnozo postavil po fizičnem pregledu kože. Klinična slika običajno vodi do natančne diagnoze, vendar so lahko simptomi podobni drugim boleznim (akutna generalizirana eksantematozna pustuloza, impetigo, dermatitis, ekcem, akutni kožni lupus..), zato bodo morda potrebni dodatni diagnostični testi. V kolikor obstaja sum na generalizirano pustulozno luskavico, je potrebno odvzeti tudi kri, za pregled celotne krvne slike

ZDRAVLJENJE

Pustulozna luskavica je kronična bolezen, ki jo zaznamujejo ponavljajoči se izbruhi ali zagoni. Prvi korak pri njenem obvladovanju je prepoznavanje sprožilcev bolezni, kot je npr. prikrita okužba kože. Zdravljenje je namenjeno skrajšanju trajanja izbruha, preprečevanju zapletov in podaljšanju obdobij brez bolezni ter zajema: čiščenje gnojnih mehurčkov s kože, lajšanje simptomov srbenja ali bolečine, preprečevanje okužb na koži, če se pustule odprejo.

Pri generaliziranem tipu je v primeru zvišane telesne temperature in bolečin v sklepih, potrebno zdravljenje z antipiretiki in protivnetnimi zdravili. Za zaviranje čezmerno aktivnega imunskega sistema se pri odraslih uporabljajo peroralna sistemska zdravila kot so sistemski retinoidi (acitretin, izotretinoin), metotreksat, ciklosporin. Uporaba kortikosteroidov je pri generalizirani pustulozni obliki luskavice manj primerna zaradi velike površine prizadete kože.

Pri lokalizirani obliki se topikalno na mesto vnetja nanaša kortikosteroide, kalcipotrien in takrolimus. Lahko se kombinira tudi s fototerapijo ali v hujših primerih s sistemskimi zdravili.

Nedavna poročila kažejo tudi na uspešno uporabo bioloških zdravil, sploh pri težjih oblikah pustulozne luskavice. 

PREPREČEVANJE

Pustulozne luskavice ne moremo preprečiti, lahko pa zmanjšamo tveganje za izbruh simptomov, tako da skrbimo za:

 • Pogosto umivanje kože, da ne pride do okužbe.
 • Redna uporaba vlažilne kreme.
 • Izogibanje sprožilcem, ki povzročajo simptome.
 • Ohranjaje zdrave telesne teže. Bolniki, ki imajo odvečne kilograme, imajo hujše primere luskavice, zdravljenje bolezni pa je težje.
 • Prenehanje s kajenjem. Raziskave kažejo, da je večina ljudi s pustulozno luskavico kadila preden je zbolela. Najmočnejšo povezavo s kajenjem ima gnojna luskavica na dlaneh in podplatih (palmoplantarna pustulozna luskavica).
 • Omejitev alkoholnih pijač.
 • Znižanje ravni stresa. Če se le da, se izogibamo stresnim situacijam ali poskusimo z vadbo ali meditacijo, da odpravimo stres.
 • Brez sončenja. Pri nekaterih osebah se pojavi izbruh pustul, potem ko dobijo sončne opekline ali se predolgo izpostavljajo UV sevanju. Nujna je uporaba kreme za sončenje in izogibanje solariju. 

NEGA KOŽE

Akutna faza pustulozne luskavice običajno potrebuje zdravljenje v bolnišnici, sploh pri generaliziranem tipu. Pomembno je, vsakodnevno skrbimo za kožo, saj s tem preprečimo poslabšanja, saj s pravimi izdelki kožo pomirimo ter ublažimo draženje in srbenje.

Priporočena nega:

 • Kopanje v termo-mineralni ali morski vodi, saj takšna voda mehča prizadeto in luskasto kožo.
 • Topla kopel z ovsenimi kosmiči – dolga kopel in tuširanje z vročo vodo še dodatno dehidrira kožo, zato je odsvetovana. Priporoča se krajša, topla kopel z ovseni kosmiči, ki jih v nogavici potopimo v vodo. Ovseni kosmiči v stiku z vodo proizvedejo želatini podoben sloj, ki hkrati zaščiti in navlažil kožo. Kožo tudi zmehča in omogoči lažjo odstranitev lusk.
 • Vlaženje kože, da ohranimo kožo vlažno preprečimo luščenje. Hialuronska kislina in Aloe vera sta 2 sestavini, ki sta nujni pri vsakodnevni negi suhe kože, saj doprineseta k intenzivnem vlaženju, k večji prožnosti, napetosti in gladkosti. Poleg vlaženja, je potrebno poskrbeti tudi za lipofilno fazo (pripravljena emulzija ali nanos olja na mokro kožo po kopeli), ki poskrbi, da se vlaga zadrži v koži.

Nega kože je bistvenega pomena, saj nastanek pustul poveča tveganje za vstop bakterij v kožo. Ohranjanje čiste in navlažene kože lahko pomaga zmanjšati tveganje okužbe.

POGOSTA VPRAŠANJA

 1. S kakšno prehrano lahko preprečimo izbruh pustulozne luskavice?

Trenutno ni dokazov, da bi lahko s prehrano vplivali na izbruh luskavice. Vsekakor pa obstajajo dokazi, da lahko izguba telesne teže, pomaga pri simptomih in pogostosti izbruhov luskavice na splošno.

Potrebno je prenehati uživati alkoholne pijače, odsvetuje se tudi kajenje. Iz prehrane izločimo izdelke z glutenom ter vključimo omega-3 maščobne kisline in vitamina D, ki pomagajo pri obvladovanju simptomov.

 1. Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Pri generalizirani obliki pustulozne luskavice, je potrebna hospitalizacija.

Pri lokalizirani obliki obiščemo zdravnika:

 • Kadar simptomi kljub zdravljenju ne izginejo ali se celo slabšajo.
 • Ob znakih okužbe, vključno s hudo bolečino, oteklino ali vročino.
 • Kadar simptomi bolezni otežujejo naše spanje.
 1. Kaj lahko storimo, da preprečim poslabšanje simptomov pustulozne luskavice (psoriasis pustulosa) in ohranjamo zdravje?

Svetuje se redna vadna ter zmanjšanje povečane telesne teže. Iz prehrane izključimo izdelke z glutenom, vključimo omega-3 maščobne kisline, antioksidantne (vitamin C, E, betakaroten, cink, selen) ter vitamin D. Uživanje alkohola naj bo zmerno, s kajenjem prenehamo.

 1. Ali se lahko pustulozna luskavica pojavi na obrazu?

Najpogosteje se pojavi na podplatih in dlaneh. Lahko se pojavi tudi na obrazu, vendar se to zgodi le redko.

 1. Ali pustulozna luskavica ozdravljiva?

Ne, luskavica je kronična neozdravljiva bolezen, pri kateri se izbruhi običajno pojavijo v ciklu z značilnimi simptomi: razvijejo se pustule, ki se zdržujejo ter nato počijo; koža postane luskasta, nato se na tej  občutljivi koži oblikujejo nove pustule in znova zaženejo cikel.

Viri:

 1. Cleveland Clinic: Pustular Psoriasis [online]. (03/09/2023). [Citirano 13.3.2023]
 2. Shah M, Al Aboud DM, Crane JS, et al. Pustular Psoriasis. 2022 Jan


Set za popolno nego kože – zmehča in neguje suho in hrapavo kožo

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti kože ter nego in zaščito celic kože. Raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe
2-3x/dnevno. OXILVER® Skin solution v pršilu uporabljamo zlasti na večjih površinah kože (telo, komolci, pete, kolena), OXILVER® Skin gel pa na manjših oz. točkastih površinah kože (obraz, temenski predeli…). Kjer je potrebno intenzivnejše mehčanje kože se lahko uporabita OXILVER® Skin raztopina in gel.  Nujna je nega kože z lahko negovalno emulzijo, rastlinskimi olji ali drugimi izdelki, ki koži zagotovijo primerno zaščito in elastičnost kože.

PRIPOROČAMO: