LUSKAVICA

KAJ JE LUSKAVICA ALI PSORIAZA?

Luskavica ali psoriaza je kronična vnetna, dedna kožna bolezen, ki v povprečju prizadene približno 1 do 3 % ljudi. Luskavico prepoznamo po značilnem vnetju in prehitrem razmnoževanju celic zgornje plasti kože – povrhnjice, ki se nato kopičijo na površini kože kot bolj ali manj debele obloge v obliki lusk belkasto-srebrne barve. Najpogostejša oblika luskavice je luskavica v plakih, ki se pojavlja pri kar 80 % primerov. Do 40 % bolnikov razvije psoriatični artritis, ki najpogosteje prizadane sklepe rok in stopal. Večina bolnikov zboli pred 40. letom starosti.

Luskavica s lahko pojavi na vsakem delu kože, tudi na lasišču in nohtih, običajno pa na kolenih, komolcih in ledvenem predelu. Na nohtih so najpogosteje opazne majhne vdolbinice.

Normalna koža in luskavica

LUSKAVICA NI NALEZLJIVA

Luskavica je kronična vnetna imunsko pogojena kožna bolezen in ni nalezljiva. Poleg kožnih sprememb, ki lahko privedejo do stigmatizacije in socialne izolacije, psoriazo spremlja tudi bolečina, kar zelo poslabša kakovost življenja bolnikov. Luskavica zaenkrat ostaja neozdravljiva kožna bolezen.

Luskavica in kako jo prepoznati?

ZAKAJ NASTANE LUSKAVICA?

Kaj poleg genetsko pogojene imunske motnje povzroča luskavico, zaenkrat še ni znano. Poznamo več t.i. sprožilcev prvega izbruha luskavice.

Nekaj sprožilnih dejavnikov:

 • različne bolezni (zlasti okužbe),
 • po zdravljenju z določenimi zdravili (antidepresivov, zdravil, ki znižujejo povišan krvni tlak, zdravil proti malariji),
 • uživanje alkohola,
 • psihični stres,
 • neposredne poškodbe kože (odrgnine, opekline). 
Luskavica in zakaj pride do nje?

GLAVNE ZNAČILNOSTI IN SIMPTOMI

Obstaja veliko vrst luskavice in vsaka je lahko le malo izražena ali pa je izražena zelo močno.

Nekaj skupnih simptomov:

 • večina bolnikov ima luskavico v plakih,
 • pojavljajo se v lasišču, predvsem v zatilju, po kolenih in komolcih, na križu, podlakteh
 • koža je na teh delih v okroglih žariščih, velikih od nekaj mm do nekaj cm,
 • pordela, zadebeljena koža, pokrita s sivo-srebrno lusko,
 • ne boli in le redko srbi. 

VRSTE LUSKAVICE

Kronična luskavica ali luskavica s plaki (psoriasis vulgaris)

Zanjo je značilen pojav rožnatih zadebeljenih bunčic ali plošč na izteznih straneh okončin, lahko pa tudi v pregibih, v lasišču, dlaneh in podplatih ter na nohtih.

Kapljična oblika luskavice (psoriasis guttata)

Kapljična oblika najpogosteje prizadane mlajše bolnike, kjer bolezen navadno sledi streptokokni okužbi, kot je angina. Pri tej obliki se pojavljajo drobne vnetne in luščeče spremembe po celem telesu, ki po uspešni terapiji okužbe v nekaj mesecih praviloma tudi spontano izzvenijo.

Pustulozna luskavica (psoriasis pustulosa)

Pri tej obliki bolezni se vneta koža, luske in gnojni mehurčki pojavljajo po dlaneh in/ali podplatih.

Inverzna luskavica (psoriasis inversa) 

Oblika luskavice, ki se pojavi zelo redko in najpogosteje prizadane velike kožne gube pa je t.i. inverzna luskavica, za katero so značilna vnetja kože v pregibih, okrog spolovil, zadnjice, pod trebuhom, pazduhami in pod dojkami.

KAKO POSTAVIMO DIAGNOZO?

Bolezen prepozna dermatolog po značilni klinični sliki in tipičnem izgledu prizadete kože. Glede na odstotek prizadetosti kože telesa lahko določi ali gre za blago ali hudo obliko bolezni in predpiše individualen načrt zdravljenja.  Na voljo so številni načini zdravljenja, od fizikalnih metod do zdravljenja z lokalnimi in sistemskimi zdravili. 

ALI SI LAHKO POMAGAMO SAMI?

Ključno je, da ohranjamo zdrav način življenja – zdrava prehrana, telesna aktivnost, priporočena telesna teža in izogibanje kajenju ter prekomernemu uživanju alkohola. Tako zmanjšamo tveganje za pojav drugih kroničnih obolenj, kot so bolezni srca ino žilja, rak, sladkorna bolezen itd. in lažje dosežemo izboljšanje stanja na koži.

Prav tako se kažejo zelo ugodni učinki dodajanja D vitamina in omega 3 maščobnih kislin v obliki prehranskih dodatkov, sploh pri bolnikih s pridruženim psoriatičnim artritisom.

Naravna metoda zdravljenja je tudi kopanje v termo-mineralni ali morski vodi, saj taka voda zmehča kožne spremembe.

ZDRAVLJENE LUSKAVICE

Zdravljenje luskavice je mogoče in je potrebno. Luskavica traja vse življenje, z občasnimi spontanimi različno dolgimi obdobji izboljšanja. Zdravljenje luskavice je zelo individualno prilagojeno in trajajoče vse življenje. Z ustrezno nego, sistemskim in lokalnim zdravljenjem lahko dosežemo učinkovito in dolgoročno kontrolirano obvladovanje bolezni.

TOPIKALNO LOKALNO ZDRAVLJENJE

(s pripravki, ki jih lokalno nanašamo na spremembe)

Na prvi stopnji bolezni je uporaba mazil in kreme, ki blažijo vnetne izbruhe. Med najpogosteje uporabljena mazila za lokalno zdravljenje pri bolnikih z luskavico spadajo keratolitiki – običajno uporabimo salicilno kislino, lokalni kortikosteroidi, analogi vitamina D in inhibitorji kalcineurina. Salicilno kislino uporabljamo jo za odluščenje debelih lusk, da lahko druge zdravilne učinkovine prodrejo v kožo do vnetnih celic in tam delujejo.

LUSKAVICA IN UV-ŽARKI

Zdravljenje z UV-žarki posebnih, selektivnih valovnih dolžin, je primerno pri blažjih in srednje hudih oblikah luskavice, kjer so žarišča obolele kože tanka. UV žarki upočasnijo bolezensko prehitro delitev celic zgornjih plasti kože – keratinizacijo. Pri luskavici se priporoča zmerno izpostavljanje sončnim žarkom, ki saj lahko pripomorejo k izboljšanju bolezni, vendar moramo upoštevati dejstvo, da ultravijolično sevanje pospešuje fotostaranje in poveča tveganje za nastanek kožnega raka. 

SISTEMSKO ZDRAVLJENJE

(z zdravili, ki jih pojemo ali pa vnesemo v organizem drugače – injekcije)

Sistemsko zdravljenje pride v poštev pri zmerni do hudi luskavici, kadar bolezni ne moremo obvladati z lokalnimi zdravili in/ali fototerapijo. Prvi izbor so metotreksat, acitretin in ciklosporin. Zdravljenje z njimi mora nadzorovati dermatolog z rednim spremljanjem laboratorijskih izvidov. V kolikor zdravljenje z njimi ni uspešno, če jih bolniki ne prenašajo ali če imajo kontraindikacije za njihovo uporabo, se lahko dermatolog odloči za biološka zdravila.

BIOLOŠKA ZDRAVILA

Za zdravljenje zmernih do hudih oblik bolezni so ključna biološka zdravila in predstavljajo eno najpomembnejših terapevtskih napredkov na področju dermatologije. Ločimo štiri razrede bioloških zdravil, ki delujejo specifično ter usmerjeno proti imunskim mehanizmom, ki povzročajo nastanek in vzdrževanje kožnih sprememb pri luskavici.

PRIDRUŽENE BOLEZNI

Bolniki s hudimi oblikami luskavice se srečujejo s povečano obolevnostjo zaradi pridruženih bolezni, kot so: psoriatični artritis, srčnožilne bolezni in duševno breme. Pogosto ne pomislijo, da so z luskavico povezane tudi njihove bolečine in vnetje sklepov, ki so lahko posledica psoriatičnega artritisa. Ta lahko prizadene sklepe prstov na rokah in stopalih. Pri zdravljenju pridejo v poštev nesteroidni antirevmatiki ter metotreksat.

Pri kar 50 % bolnikov z luskavico pride do sprememb na nohtih, kar predstavlja težavo pri finih gibih prstov rok in povzroča bolečino. Včasih luskavica prizadane tudi obnohtje. 

NEGA KOŽE IN LUSKAVICA

Koža bolnikov z luskavico je pogosto suha, srbi, peče ali celo boli. Priporoča se uporaba emolientov, ki pomagajo v koži zadržati vlago, obenem pa krepijo obrambno vlogo kože. Na voljo so v obliki krem, mazil, losjonov, pa tudi kot pripravki za umivanje kože ali olja za kopanje. Njihova uporaba je enostavna, na kožo se lahko nanašajo večkrat dnevno. Pogosta uporaba emolientov oz. negovalnih pripravkov lahko zmanjša potrebo po korikosteroidih in podaljša obdobja med poslabšanji bolezni. 

POGOSTA VPRAŠANJA

Vzrok luskavice ni popolnoma pojasnjen. Najverjetneje je ključna prekomerna aktivacija dela prirojenega imunskega sistema, katerega posledica je nastanek prekomerne količine celic povrhnjic kože, ki se kopičijo. Sočasno nastanejo žarišča vnete, zadebeljene in luščeče kože. Poznamo več t.i. sprožilcev prvega pojava luskavice, med najpogostejšimi so stres, bolezen  poškodbe kože in nekatera zdravila. Pri nastanku luskavice igra pomembno vlogo tudi genetska nagnjenost, saj najpogosteje prizadane posameznike, kjer imata oba starša luskavico.

Vzrok luskavice ni popolnoma pojasnjen. Najverjetneje je ključna prekomerna aktivacija dela prirojenega imunskega sistema, katerega posledica je nastanek prekomerne količine celic povrhnjic kože, ki se kopičijo. Sočasno nastanejo žarišča vnete, zadebeljene in luščeče kože. Poznamo več t.i. sprožilcev prvega pojava luskavice, med najpogostejšimi so stres, bolezen  poškodbe kože in nekatera zdravila. Pri nastanku luskavice igra pomembno vlogo tudi genetska nagnjenost, saj najpogosteje prizadane posameznike, kjer imata oba starša luskavico. 

Živila, ki lahko povzročijo luskavico, vključujejo paradižnik, jajčevce, rdeče meso, gluten, mlečne izdelke, alkohol, kofein in predelano hrano. 

Luskavica je kožna bolezen, kjer je pomembno vlaženje in hlajenje kože. Izjemno pomoč ponujajo izdelki s hilauronsko kislino, ki lahko nase vežejo do tisočkratno količino vode kot je njena molekulska masa in tako poskrbi za izdatno navlaženost kože. Izvlečki rastline Aloe vera so prav tako pravi izbor za zadrževanje vlage v koži ter za povečanje njene prožnosti. Hkrati kožo pomirjajo in odlično hladijo.

Znano je, da imajo sončni žarki blagodejen vpliv pri večini bolnikov z luskavico. Le pri 10 % bolnikov z luskavico pride do poslabšanja kožnega stanja ob izpostavitvi soncu. Zdravljenje s sončnimi žarki strokovno imenujemo helioterapija. Ključni so ultravijolični žarki, predvsem UVA in UVB, ki prodrejo skozi kožo, upočasnijo bolezensko prehitro delitev celic kože pri luskavici (keratinizacijo) in imajo protivnetni učinek.

ALI OBSTAJA ZDRAVILO ZA LUSKAVICO?

Zdravljenje luskavice je mogoče in je potrebno. Kljub temu, da je luskavica zaenkrat neozdravljiva bolezen. Zdravljenje luskavice je zelo individualno prilagojeno in trajajoče vse življenje. Luskavico zdravimo na tri načine:

 • lokalno (s pripravki, ki jih nanašamo na spremembe),
 • sistemsko (z zdravili, ki jih pojemo ali pa vnesemo v organizem drugače – injekcije) in
 • z obsevanjem z UV svetlobo.

Večina bolnikov ima blago ali srednje izraženo luskavico, ki jo večinoma zdravijo z lokalnimi pripravki: kortikosteroidi s številnimi stranskimi učinki, salicilno kislino, preparati z vitaminom D, redkeje kaj drugega. Pri luskavici se priporoča zmerno izpostavljanje sončnim žarkom, ki bolezen večinoma izboljšajo.


Set za popolno nego kože – zmehča in neguje suho in hrapavo kožo

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje suhosti kože ter nego in zaščito celic kože. Raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe
2-3x/dnevno. OXILVER® Skin solution v pršilu uporabljamo zlasti na večjih površinah kože (telo, komolci, pete, kolena), OXILVER® Skin gel pa na manjših oz. točkastih površinah kože (obraz, temenski predeli…). Kjer je potrebno intenzivnejše mehčanje kože se lahko uporabita OXILVER® Skin raztopina in gel.  Nujna je nega kože z lahko negovalno emulzijo, rastlinskimi olji ali drugimi izdelki, ki koži zagotovijo primerno zaščito in elastičnost kože.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

PRIPOROČAMO: