ODRGNINE, PRASKE

KAJ SO ODRGNINE, KOŽNE PRASKE, UREZNINE, BRAZGOTINE NA KOŽI?

Odrgnine, praske, so poškodbe, ki večino spremljajo skozi celotno življenje tako ali drugače še posebej pa spomladi, ko se navadno začne večja telesna aktivnost na prostem. V tem času smo že manj oblečeni in koža je bolj izpostavljena. Te poškodbe so običajno v obliki odrgnin, prask, ki so lahko bolj površinske ali globje. Ne glede na čas pa lahko v domačem okolju ob delu, predvsem v kuhinji, ali na prostem (vrt) pride do ureznin ali vbodnin. Ko se rana zaceli lahko preprečimo nastanek brazgotin. Pri vsakem od nas se tvorijo drugače – nekatere osebe tvorijo komaj opazno brazgotino pri drugih se ta pozna zelo močno.
Odrgnine in kožne praske

KAKŠNI SO SIMPTOMI ZA ODRGNINE, UREZNINE IN VBODNINE?

Odrgnina nastane kadar se koža podrgne ob grobo površino. Pri tem se potrgajo krvne žilice v koži in se izceja kri. Površina poškodbe je pogosto velika, zato se odrgnina lahko hitro okuži z umazanijo (bakterijami) in jo je potrebno čim prej pravilno oskrbeti. Praske se navadno krvavo solzijo ali krvavijo čisto pri površini.

Ureznina ima gladke robove in lahko precej krvavi, če je globoka. Poškodovane so lahko mišice, tetive in živci pod kožo. Če je ne očistimo, se lahko okuži. Nanjo pritisnemo sterilno oblogo (npr. oblogo za rane iz gaze ali kompreso).

Vbodnina je ozka, globoka poškodba, ki nastane zaradi vdora ozkega predmeta npr. žeblja, ki predre kožo. Navdano vbodnine ne krvavijo močno, lahko pa povzročijo notranjo poškodbo. Velikokrat se navidezno zacelijo, kar lahko zmotno pripišemo uspešni zacelitvi. A lahko pride do močnih okužb, tetanusa.

V kolikor je rana široko odprta, se lahko stvori brazgotina.

ODRGNINE IN BRAZGOTINE, KAKO SI LAHKO POMAGAMO?

Odrgnino ali prasko speremo s fiziološko raztopino oz pod tekočo vodo ter popršimo z izdelkom, ki vsebuje aktivne kisikove spojine in ionizirano srebro, ki kožo očisti, oksigenira in spodbudi njeno regeneracijo, hitrejše celjenje ter delujo antiseptično.
Oskrba rane - prikaz

Prepričati se je potrebno, da so se iz poškodovanega dela kože odstranili morebitni drobci in umazanija. Če je odrgnina površinska jo pustimo odkrito. Z vodo ali s fiziološko raztopino ali z raztopino z aktivnimi kisikovimi spojinami večkrat na dan speremo (odstranimo) fibrinske obloge, ki nastanejo zaradi izločanja sokrvica, videti pa so kot nekakšna bela sluz. Na ta način preverimo celjenje in odstranimo ustvarjeno skorjico, pod katero se lahko razrastejo bakterije.

Če je odrgnina globlja, jo pokrijemo s sterilno gazo. Druge tkanine (tekstil), niso primerne, saj so na njih lahko prisotne bakterije.

V kolikor je odrgnina tako globoka, da sega skozi kožo in se pojavi boleča rdečina, se zagnoji in nam zraste telesna temperatura je potrebno obiskati zdravnika, ki navadno predpiše antibiotik.

V kolikor rana intenzivno krvavi se s sterilno oblogo pritisne nanjo (npr. z oblogo za rane iz gaze). Kadar se poškodujemo na prostem (ko tečemo in pademo) ali pri delu (na vrtu, na polju) je potrebno biti pozoren. V zemlji se pogosto prisotne bakterije Clostridium tetani, ki povzročijo tetanus. Okužbe s to bakterijo se lahko pojavijo občasno, na nekaj let. Nevarne so pravzaprav vse bakterije, skrb pa vzbujajo tiste, ki so že odporne na običajne antibiotike (MRSA, VRE, ESBL), ki jih je več v bolnišnicah. Zato je izvrstna takojšna preventiva in oskrba z raztopino z aktivnimi kisikovimi spojinami in ioniziranim srebrom. Slednja komplementarno delujeta in poskrbita za nego ter zaščito poškodovane kože, ki jo lahko ogrozi okuženost 

UPORABA IZDELKOV PRI OBNOVI KOŽE

Ker je koža poškodovana, se priporoča uporaba izdelkov in sestavin, ki pomagajo pri obnovi koži:

  • mazila, ki vsebujejo ribje olje, ki je bogato z vitaminom D, vitaminom A in omega 3 maščobnimi kislinami, ki delujejo protivnetno;
  • izdelki, ki vsebujejo ognjič  delujejo protimikrobno in protivnetno ter pomagajo pri naravni regeneraciji kože;
  • izdelki s cinkovim oksidom deluje tako, da nase vežejo izloček rane (absorbent) ter delujejo kot antiseptik;
  • izdelki, ki vsebujejo dekspantenol, ki se v koži pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ta pa vpliva na obnovo epitelija ter pomaga pri celjenju ran in blaži vnetja;
  • preparati, ki vsebujejo hialuronsko kislino zagotavljajo ustrezno vlago za pospešeno celjenje in so zato izvrstna izbira. V kolikor je dodano tudi ionizirano srebro se okrepi protimikrobno delovanje.

BRAZGOTINE

Ko se odrgnina ali druga rana zacelil, je čas za preprečevanje brazgotin. V splošnem se lahko brazgotino zmanjša z masažo z mastnimi kremami ali s silikonskimi oblogami, ki se jih nanese na mesto poškodbe ter z izdelki, ki zmehčajo tkivo okoli brazgotine.

Z nego proti nastanku brazgotine začnemo, ko ni več belega izcedka, ko se rana zaceli in se začne tvoriti novo tkivo. Še boljši način je, da se koži z nastajajočo brazgotino pomaga tako, da se jo oskrbi s kisikom (z aktivnimi kisikovimi spojinami). Ta se tako hitreje obnovi in brazgotina je manj vidna ali popolnoma izgine. Brazgotine je treba zaščititi tudi s kremo za sončenje s faktorjem 50, sicer lahko nastane na mestu brazgotine temnejši pigment kože. 

odrgnine, praske na rami

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Skin solution za kožo

OXILVER® Skin solution je kombinacija aktivnih kisikovih spojinin in ionskega srebra, ki deluje antiseptično ter s procesom oksigenacije poskrbi za  hitrejšo obnovo kože. Sproščeni kisik v obliki mehurčkov pa površino kože čisti in neguje. Hialuronsko kislino in Aloe vero doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

OXILVER® Skin  gel se priporoča zlasti pri negi brazgotin in krast, saj zaradi kemijskih lastnosti omogoča intenzivnejše delovanje in mehčanje.

Način uporabe
Vsaj 3x/dnevno. V primeru brazgotin je potrebno dodajanje maščobne faze v obliki  negovalne emulzije, kreme, rastlinskega olja itd., ki koži zagotovijo primerno elastičnost.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>