HERPES

KAJ JE HERPES NA USTNICI?

Herpes je okužba z virusom herpesa simpleks tipa 1 (HSV-1). Po nekaterih podatkih je s HSV-1 okuženih 80 – 90 % ljudi. Ko se človek enkrat okuži z virusom herpesa simpleksa, ostane okužen vse življenje.Izbruh mehurjastih izpuščajev, napolnjenih s tekočino, je običajno najhujši po prvi okužbi, saj telo takrat še nima zgrajenih protiteles. Značilni izpuščaji se pojavijo najprej na mestu okužbe, potem pa se lahko širijo v okolico.Imunski sistem razvije protitelesa in okužbo omeji. Po prvi infekciji se virus umakne v ganglije trigeminusa, kjer ostane, dokler niso oslabljeni imunološki procesi v našem organizmu in lahko pride do ponovnega izbruha izpuščajev. Po reaktivaciji se virus v živčnih celicah začne razmnoževati ter potuje nazaj do kože ali sluznice po živčni celici.
Herpes na ustnici

HERPES IN SIMPTOMI

Herpes na ustnici traja med 5 in 10 dni, razvoj pa poteka v treh fazah.  Za prvo fazo so značilni ščemenje, srbenje, pekoč občutek in bolečina. Koža postane pordela in pojavi se mehurček, ki se razširi  v skupek mehurčkov, napolnjenih s tekočino.Tretji dan mehurčki običajno počijo, razvijejo se boleče razjede, okolno mesto pa je vneto. Nato nastane krasta, ki traja do osmega dne.
Herpes in simptomi

KUŽNOST IN PRENAŠANJE?

Okužba z virusom HSV-1 se prenaša kapljično ali neposredno s stikom z okuženo osebo. Previdni moramo biti, da se virus ne prenese na druga mesta telesa, kot so oči, spolovila, ipd. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov je običajno 10 do 20 dni, bolnik je kužen že dva dni pred pojavom izpuščaja in pet dni po zadnjem zagonu izpuščaja.

Ko nastanejo kraste, bolnik ni več kužen. Po preboleli bolezni ostaja virus v telesu v mirujoči obliki, vendar se lahko ponovno aktivira. 

HERPES IN SPROŽILNI DEJAVNIKI

Virus lahko sproži mnogo dejavnikov: telesna izčrpanost, stres, bolezen, zvišana telesna temperatura, utrujenost, hormonsko stanje, alergije, sonce, hrana…

Pogost vzrok je dandanes predvsem stres. To je tudi razlog, da se običajno pojavi prav v trenutku, ko smo v pričakovanju za nas pomembnega dogodka. 

Herpes in sprožilni dejavniki


OXILVER® Skin gel za kožo – proti suhim in razpokanim ustnicam

OXILVER® Skin gel deluje antiseptično ter s procesom oksigenacije poskrbi za  hitrejšo obnovo kože ter jo neguje. Hialuronska kislina in Aloe vera omogočata intenzivno vlaženje, doprineseta k večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože. Gel zaradi strukture omogoča daljši čas delovanja.

Način uporabe
Na občutljivo, suho in razpokano kožo čimprej nanesemo OXILVER® Skin gel in sicer čim večkrat v začetni fazi (nanašanje gela na 5 min, nato vsaj 3-krat na uro). Aktivni kisik prodre v področje izbruha sprememb in vzpodbudi regeneracijo prizadetega dela ustnice.

O avtorju

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>