Piki žuželk

PIKI ŽUŽELK

KAJ SO PIKI ŽUŽELK?

Piki žuželk predstavljajo, ko določena žuželka z vbodom v kožo vbrizga strup ali slino. Na mestu vboda običajno nastane manjša lokalna rdečina, ki srbi, mravljinči ali peče. V večini primerov simptomi izzvenijo v nekaj urah ali dneh in predstavljajo zgolj neprijetno nadlogo.

V nekaterih primerih pa strup žuželke izzove alergijsko reakcijo, ki je lahko izredno nevarna, saj v najtežjih primerih povzroči krče, močno bolečino, intenzivno otekanje, oteženo dihanje in celo izgubo zavesti. V teh primerih je nujna medicinska pomoč.

Kaj so piki žuželk?

KATERI PIKI ŽUŽELK SO NAJPOGOSTEJŠI?

Najpogosteje se srečujemo s piki komarjev, mravelj, mušic in obadov, ki običajno ne povzročajo večjih težav, so pa kljub temu potencialni prenašalci virusov in okužb.

Nasprotno pa velja za pike čebel, os, čmrljev in sršenov, ki pogosto povzročajo alergijski odziv.

Piki žuželk in njihove vrste

PIKI ŽUŽELK IN KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Preventivno se izogibamo krajem, kjer se žuželke rade zadržujejo: v kupih odpadlega listja, ob stoječi vodi, med cvetjem. Poskrbimo za ustrezna oblačila in obutev, za dodatno zaščito lahko uporabimo tudi repelente.

Sladke pijače ne puščajmo nepokrite, prav tako se pri zadrževanju na prostem izogibajmo dišečim kremam in močnim parfumom, ki privabljajo žuželke

ČE PRIDE DO PIKA:

V primeru, da je do pika že prišlo, mesto vboda hladimo s hladno vodo, ledom ali vsaj hladnim kovinskim predmetom.

Pri piku čebele najprej previdno odstranimo želo, ki ga žuželka navadno pusti v koži (pri tem pazimo, da ga ne stiskamo, saj sicer v telo vnesemo še več strupa), šele nato nadaljujemo s hlajenjem prizadetega mesta. V pomoč nam bodo različna mazila za blaženje vnetne reakcije,  ki se dobijo v lekarni brez recepta.

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Skin gel

V primeru, da pik žuželke ni povzročil alergijskega odziva, temveč samo rdečino, skelenje in srbenje, si lahko pomagamo z OXILVER® Skin gel za kožo. Njegova edinstvena sestava pomaga pomiriti vnetje, ki nastane na mestu vboda žuželke, zmanjšuje srbenje, oteklino in rdečico. Aktivni kisik pospeši proces regeneracije prizadetega predela kože.

Način uporabe
OXILVER® Skin gel nanesite na mesto vboda vsaj 5x v prve pol ure, da zmanjšate srbenje in rdečino. Oteklina potrebuje nekoliko dlje, da popolnoma izgine.

PRIPOROČAMO: