PIKI ŽUŽELK

KAJ SO PIKI ŽUŽELK?

Piki žuželk predstavljajo vnetne kožne reakcije, ko določena žuželka z vbodom v kožo vbrizga strup ali slino. Na mestu vboda običajno nastane manjša lokalna rdečina, ki srbi, mravljinči ali peče ter oteklina s premerom do nekaj centimetrov. V večini primerov simptomi izzvenijo v nekaj urah ali dneh in predstavljajo zgolj neprijetno nadlogo. Oteklina sama po sebi ni znak alergijske reakcije.

Kadar pa strup žuželke izzove alergijsko reakcijo, se ta kaže z urtikarijo in angioedemom (močno oteklino). V najtežjih primerih povzroči krče, močno bolečino, intenzivno otekanje, oteženo dihanje in celo izgubo zavesti. V teh primerih je nujna medicinska pomoč. 

Kaj so piki žuželk?

KATERI PIKI ŽUŽELK SO NAJPOGOSTEJŠI?

Žuželke spadajo v red kožekrilcev (Hymenoptera) in po njihovih pikih večina ljudi nima težav. Po piku se pojavi bolečina, rdečina in oteklina pa po nekaj urah izgineta. Če nas žuželka piči v usta ali vrat, lahko normalna oteklina oteži dihanje ali celo povzroči zadušitev. Če človeka piči roj žuželk (več kot 100), lahko pride so sistemske zastrupitve. Alergijsko reakcijo po piku žuželk ima okrog 0,5 % ljudi.

Najpogosteje se srečujemo s piki komarjev, mravelj, mušic in obadov, ki običajno ne povzročajo večjih težav, so pa kljub temu potencialni prenašalci virusov in okužb.

Nasprotno pa velja za pike čebel, os, čmrljev in sršenov, ki pogosto povzročajo alergijski odziv. 

Piki žuželk in njihove vrste

PIKI ŽUŽELK IN KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Preventivno se izogibamo krajem, kjer se žuželke rade zadržujejo: v kupih odpadlega listja, ob stoječi vodi, med cvetjem. Poskrbimo za ustrezna oblačila in obutev, za dodatno zaščito lahko uporabimo tudi repelente. Pri delu na vrtu smo čim bolj oblečeni (klobuk, rokavice, dolge hlače, srajca ali bluza z dolgimi rokavi) ter ne hodimo bosi po travi.

Sladke pijače, ostanke hrane, zrelo sadje ne puščajmo nepokrite, prav tako se pri zadrževanju na prostem izogibajmo dišečim kremam in močnim parfumom, ki privabljajo žuželke. 

ČE PRIDE DO PIKA

V primeru, da je do pika že prišlo, mesto vboda hladimo s hladno vodo, ledom ali vsaj hladnim kovinskim predmetom.

Pri piku čebele najprej previdno odstranimo želo, ki ga žuželka navadno pusti v koži (pri tem pazimo, da ga ne stiskamo, saj sicer v telo vnesemo še več strupa), šele nato nadaljujemo s hlajenjem prizadetega mesta. V pomoč nam bodo različna mazila za blaženje vnetne reakcije,  ki se dobijo v lekarni brez recepta. 

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Skin gel

V primeru, da pik žuželke ni povzročil alergijskega odziva, temveč samo rdečino, skelenje in srbenje, si lahko pomagamo z OXILVER® Skin gel za kožo. Njegova edinstvena sestava pomaga pomiriti vnetje, ki nastane na mestu vboda žuželke, zmanjšuje srbenje, oteklino in rdečico. Aktivni kisik pospeši proces regeneracije prizadetega predela kože.

Način uporabe
OXILVER® Skin gel nanesite na mesto vboda vsaj 5x v prve pol ure, da zmanjšate srbenje in rdečino. Oteklina potrebuje nekoliko dlje, da popolnoma izgine.

ALERGIJA NA PIK ŽUŽELKE

Ločimo:

 • blaga lokalna alergijska reakcija: Pokaže se samo na mestu pika in izzveni v nekaj urah.
 • večja alergijska reakcija: Po pikih se pojavi večja rdečina in oteklina na mestu pika, ki se v 1-2 dneh še povečuje. Vrhunec doseže približno 48 ur po piku in nato v 5-10 dneh postopoma izzven.
 • sistemska alergijska reakcija: Je najbolj nevarna in začne kmalu po piku, najkasneje v nekaj urah. V najhujših primerih se razvije anafilaksija: oteklina grla, hudo srbenje kože, slabost in bruhanje, bolečine v trebuhu, popuščanje srca, nereden srčni utrip in znižan.

KAKŠNI SO UKREPI PO PIKU OB ZNANI ALERGIJI NA STRUPE ŽUŽELK?

Ob znani alergijski reakciji, je potrebno imeti osnovna zdravila, ki jih je predpisal zdravnik, vedno pri sebi.

Po piku (povzeto po Lea Gril-Jevšek: Navodila za bolnike, Alergija na pik žuželke. Združenje zdravnikov družinske medicine in Zavod za razvoj družinske medicine):

 1. takoj odstranimo želo, če je ostalo v koži. Pri tem pazimo, da ne stisnemo strupnega mešička. Takoj po piku zaužijemo tablete antihistaminika in glukokortikoida,
 2. pripravimo adrenalin (predvsem je to pomembno, če imamo adrenalin v obliki ampule),
 3. koristno je, da se takoj odpravimo do najbližjega zdravnika ali pokličemo zdravniško pomoč,
 4. če se kljub tabletam antihistaminika in glukokortikoida začne razvijati težja sistemska alergijska reakcija (izrazito dušenje ali občutek kaljenja zavesti), si adrenalin vbrizgamo v podkožje stegna,
 5. noge dvignemo nad raven prsnega koša in s tem povečamo dotok krvi v srce in možgane. 

VRSTE PIKOV ŽUŽELK IN ZNAKI

Čebele in čmrlji

Čebele na splošno ne pičijo brez izzivanja, oziroma le kadar se počutijo ogrožene. Pri čebelah je značilno, da običajno pičijo le enkrat in v koži pustijo žrelo. Na ta način vbrizgajo strup.

Kako prepoznati pik čebele: Na prizadetem mestu začutimo takojšnjo bolečino. Območje je lahko oteklo, rdeče in vroče na dotik. Na sredini oteklega območja je lahko vidna majhna bela pika ali želo. Kadar je oteklina večja od desetih centimetrov in ne izgine po dnevu ali dveh ali če se razvije sistemska alergijska reakcija, je potrebno obiskati zdravnika.

Ose in sršeni

Ose in sršeni so po naravi napadalni. Pik kožekrilca je boleč, osji bolj kot čebelji in sršenji bolj kot osji. Ob piku začutimo bolečino, žuželke lahko niti ne vidimo. Osa lahko piči večkrat zapored, ker je njeno želo gladko in navadno ne ostane v koži. Čeprav tudi ose ne pičijo brez provokacije, običajno gnezdijo v bližini domov in so srečanja z njimi zelo pogosta.

Posebna pozornost je potrebna pri piku v obraz, usta ali vrat, saj je zdravniška pomoč nujna. Sploh, če gre za ugriz sršenov, ki lahko povzročijo razvoj anafilaktičnega šoka. Že en pik sršena je lahko usoden.

Kako prepoznati pik ose in sršena: Pik je podoben pri piku čebele – pojavita se bolečina in oteklina. Ker je sršen je ena večjih žuželk, je tudi njegov pik najbolj boleč in reakcija po piku največja, kar pomeni večjo oteklino in rdečino.

Rdeče mravlje

Rdeče mravlje živijo v gozdovih v velikih gnezdih, narejenih iz kupov iglic, vejic in suhe podrasti. Odrasle rdeče mravlje so velike do 4 mm in imajo na glavi ostre čeljusti. V ranico na koži, ki jo povzročijo z ostrimi čeljustmi, brizgnejo strup (mravljično kislino) iz žleze na zadku.

Simptomi in znaki ugriza rdeče mravlje so takojšnja bolečina in rdečina. Mesto ugriza hladimo z obkladki.

Stenice

Stenice so nočne živali in pridejo na plan ponoči zato, da se bodo hranile z našo krvjo. So majhne, a jih s prostim očesom lahko vidimo. Lahko se skrivajo v razpokah in šivih vzmetnic, oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi.

Kako prepoznati ugriz stenic: Po pojavu srbečih rdečih izboklinic na mestu ugriza. Najpogosteje so piki na obrazu, vratu, rokah, ramenih in drugih, med spanjem lažje dostopnih predelih. Ko se nehajo hraniti s krvjo, lahko iz ranic izteče kakšna kapljica krvi.  Običajno srbeči izpuščaji izginejo šele po enem do dveh tednih. 

Komar

Slina, ki jo komarji vbrizgajo med ugrizom, povzroči imunsko reakcijo, zaradi česar se pojavita vsem znana izboklina in srbenje. Kri sesajo samo samice. Piki komarjev so lahko tudi nevarni, saj prenašajo številne viruse.

Kako prepoznati pik komarja: Komarjev pik se običajno kaže kot dvignjena, okrogla ali ovalna izboklina rdečkaste ali rožnate barve. Lahko srbi, na njem pa lahko opazimo tudi osrednjo sled vboda.

Obad

Obadi so srednje velike do velike žuželke, podobne muham. Znani so predvsem po tem, da se prehranjujejo s krvjo sesalcev in boleče pičijo. Kri sesajo zgolj samice s pomočjo bodala, s katerim zarežejo v kožo žrtve in nato poližejo kri, ki privre na površino.

Kako prepoznamo ugriz obada: Po piku se pojavi manjša rdeča pika, katere premer ni večji od milimetra, nato pa se poveča in močno srbi.

Uši

Uši se prehranjujejo s sesanjem krvi, pri čemer nastanejo majhne ranice. Zaradi hranjenja ter gibanja pa uši povzročajo močno srbenje lasišča.

Kako prepoznamo ugriz uši: Prisotnost uši potrdimo tako, da na lasišču najdemo žive uši ali žive gnide. Naglavne uši povzročajo neprijetno srbenje, otroci se zaradi njih neprestano praskajo, na koži nastanejo opraskanine. Srbenje se pojavi šele nekaj tednov po tem, ko smo dobili uši.

Bolha

Piki bolh so neprijetni za ljudi, ki so nanje alergični, nevšečnosti pa povzročajo tudi z različnimi boleznimi, ki jih prenašajo.

Kako prepoznamo pik bolhe: Pik bolhe najlažje prepoznamo po rdečih pegah, ki se v nasprotju s pikom komarja ne pojavijo na enem mestu, temveč se razvlečejo po koži, saj ima bolha navado, da ugrizne večkrat.

Klop

Klopi lahko prenašajo lymsko boreliozo in klopni meningoencefalitis. Pritrjenega klopa je potrebno klopa popolnoma izvleči skupaj z glavo, pri čemer si lahko pomagamo s pinceto.

Kako prepoznamo pik ugriz klopa: Klop je običajno pritrjen na koži, spremlja ga rdeča izboklina ali dvignjena območje na koži. 

DOMAČI UKREPI PO PIKU ŽUŽELKE

Z bolečino, rdečino in oteklino se lahko spopademo sami, in sicer:

 • prizadeto področje kože dobro umijemo,
 • na mesto pika nanesemo led,
 • za blaženje vnetne reakcije uporabimo zdravila – antihistaminike,
 • rdečo in razdraženo kožo pomirimo z izdelki s sestavinami, ki kožo vlažijo, hladijo, oksigenirajo in regenerirajo (OXILVER Skin gel)
 • izogibamo se praskanju ter tako preprečimo okužbo kože.
 • krvni tlak. 

KDAJ K ZDRAVNIKU?

 • Če nas je pičilo več žuželk hkrati.
 • Če se na mestu pika pojavi obsežna rdečina in obsežna oteklina.
 • Če se rdečina in oteklina z mesta pika širita in se pojavi tudi vročina.
 • Če se po piku pojavi otekanje ustnic in težko požiranje ali težave z dihanjem.
 • Če imamo potrjeno alergijo na strupe kožekrilcev imamo vedno pri sebi komplet za samopomoč pri pikih.

Vse informacije, objavljene na tem spletnem mestu, so svetovalne narave. V vsakem posameznem primeru je potrebno posvetovanje s strokovnjakom. 

PRIMERI POGOSTIH VPRAŠANJ

Ugrizi povzročijo takojšnjo bolečino, pekoč občutek, srbenje, rdečino in oteklino.  

Pri nekaterih ljudeh beljakovine v strupu žuželk spodbudijo tvorbo specifičnih protiteles razreda IgE. Ob naslednjem piku se iz senzibiliziranih celic sprostijo histamin in drugi mediatorji, ki povzročajo alergijsko reakcijo. Alergija torej ni posledica delovanja strupa žuželke, temveč nepotrebnega in burnega odziva imunskega sistema na nekatere sestavine v strupu.

Alergije na pike žuželk ne moremo preprečiti.

Odstranimo morebitno želo, mesto ugiza hladimo z ledom, uporabimo antihistaminike ter protibolečinska zdravila.

Na okna namestimo mreže proti komarjem, odprte dele telesa zaščitimo z repelenti. Izogibamo se parfumom, lakom za lase, dišečim kremam za sončenje in šamponom, saj njihov vonj privlači žuželke.

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Skin gel

V primeru, da pik žuželke ni povzročil alergijskega odziva, temveč samo rdečino, skelenje in srbenje, si lahko pomagamo z OXILVER® Skin gel za kožo. Njegova edinstvena sestava pomaga pomiriti vnetje, ki nastane na mestu vboda žuželke, zmanjšuje srbenje, oteklino in rdečico. Aktivni kisik pospeši proces regeneracije prizadetega predela kože.

Način uporabe
OXILVER® Skin gel nanesite na mesto vboda vsaj 5x v prve pol ure, da zmanjšate srbenje in rdečino. Oteklina potrebuje nekoliko dlje, da popolnoma izgine.

Dominika Tompa Majcen
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>

Dominika Tompa Majcen 
Magistra farmacije

Znanstvenica, inovatorka in podjetnica z veliko izkušnjami in ogromno znanja, ki ga želi uporabljati za pomoč ljudem. Več >>