Dermatitis

DERMATITIS

KAJ JE DERMATITIS?

Dermatitis je splošen izraz, ki opisuje vnetje kože. Lahko ima več vzrokov in se pojavlja v več oblikah. Navadno gre za izsušeno, srbečo, pordelo, oteklo kožo z izpuščaji. Koža z dermatitisom lahko ima pri kratkotrajnem dermatitisu mehurčke (bunčice), pri dolgotrajnem dermatitisu pa se razvijejo ploščate papule oziroma lihenacije. Najpogostejše oblike dermatitisa: atopijski dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, iritativni kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis, zastojni (hipostatični) dermatitis, numularni dermatitis.

Kaj je dermatitis?

KATERI SIMPTOMI SO PRI DERMATITISU NAJPOGOSTEJŠI IN KAKO JIH PREPOZNAMO?

Vsaka vrsta dermatitisa je nekoliko drugačna in se pojavi na različnih delih telesa. Določi se na osnovi bolnikove anamneze (postavitve poteka bolezni) in mesta kjer dermatitis nastopi.

Nekaj najpogostejših oblik dermatitisa:

Atopijski dermatits

Pri atopijskem dermatitisu so pri dojenčkih žarišča na čelu, lasišču in licih. Spremembe se lahko razširijo na ramena in okončine. Vnetne spremembe izgledajo kot živo rdeče lise, ki rosijo in so posute z bunčicami (drobnimi mehurčki). Pri šolskih otrocih gre za zadebeljeno, luščečo se in pordelo kožo, ki se najpogosteje pojavi kjer se koža pregiba: v komolcih, za koleni in na prednjem delu vratu. Pri odraslih ljudeh so vnetne spremembe na obrazu, vratu, lasišču, zgornjem delu trupa in v pregibih.Pri osebah z atopijskim dermatitisom se lahko simptomi za neko obdobje izboljšajo in nato kasneje ponovno izbruhnejo. V Sloveniji je z njim prizadetih okoli 40.000 ljudi. Navadno je pogostejši pri dečkih.

atopijski dermatitis

Alergijski kontaktni dermatitis

Pri alergijskem kontaktnem dermatitisu gre za zapoznelo hipersenzitivno reakcijo imunskega sistema. Bolezen se izrazi, ko pride koža v stik z alergenom, na katerega je postala občutljiva ob prvem stiku (senzibilizacija) organizem pa nanjo pretirano reagira šele ob ponovnem stiku. Na koži nastane rdečina in srbečica, kasneje lahko nastanejo drobne papule (bunčice) ali tudi mehurčki, ki popokajo in kožo orosijo. Na mestu popokanih mehurčkov nastanejo kraste. Ko se vnetje umirja se koža lahko začne rahlo luščiti, čemur sledi ozdravitev. Če je koža še naprej izpostavljena alergenom lahko preide v kronično fazo bolezni.

Seboroični dermatitis

Pri seboroičnem dermatitisu gre za vnetje kože, ki zajema žleze lojnice. Navadno se kaže kot suh s prhljajem prizadet predel kože oz. kot suho ali mastno lasišče (prhljaj) s srebenjem. V hujših primerih se pojavi vzdlož linije lasišča, spodnjega dela čela, za ušesi, na ušesih, na korenu nosu, v nazolabialnih brazdah. Pogosto se razširi na vrat in gornji del prsnega koša. Seboroični dermatitis povzroča srbenje, mravljinčenje, pojavlja se rumenenje ob laseh in obrazu. Kljub imenu sta sestava in izločanje sebuma (maščoba, ki jo izloča koža) normalna. Ne povzroča izpadanja las.

DERMATITIS IN SPROŽILNI DEJAVNIKI

Različne vrste dermatitisov povzročajo različni mehanizmi. To so lahko alergeni, lahko gre za preobčutljivostne reakcije telesa na kemikalije, stres, prehrano.
  • Atopijski dermatitis je pogostejši pri ljudeh, ki so dedno nagnjeni k alergijam (bronhialna astma, seneni nahod, alergijsko vnetje veznic, koprivnica ipd.).
  • Alergijski kontaktni dermatitis se pojavi na delih telesa, ki so prišli v stik s snovmi, ki povzročajo alergijsko reakcijo, npr. kovinski predmeti (nakit), kozmetični preparati, izdelki za osebno higieno (mila), detergenti, usnjeni izdelki, guma (lateks) ipd.
  • Seboroični dermatitis. – določeno vlogo pri tej vrsti dermatitisa ima stanje kožnih mikroorganizmov, npr. število kvasovk vrste Pityrosporum. Pogostejši je pri bolnikih z nevrološkimi boleznimi (Parkinsonova bolezen) ali bolnikih s HIV. Genetski dejavniki, čustveni ali fizični stres ter klima lahko vplivajo na njegovo pojavnost in obsežnost. Seboroiči dermatitis se lahko pojavi pred psoriazo ali je z njo povezan (seboriaza).

KUŽNOST IN PRENAŠANJE

Dermatitis ni nalezljiv, vendar lahko povzroči precej neprijetno počutje.

KAKO UKREPATI V PRIMERU DERMATITISA?

Najprej moramo poskrbeti, da odstranimo sprožilce, ki spodbudijo nastanek dermatitisa. Ob ustrezni izključitvi alergogenih ali dražilnih dejavnikov iz hrane, prostora, čistilnih sredstev in dovoljšni skrbi za spanje in zdrav življenjski slog si lahko pomagamo še z uporabo ustreznih izdelkov za telo.

Pri dermatitisu je zelo pomembno, da poskrbimo za dodatek maščobne faze, ki bo poskrbela za zaščito in elastičnost površine kože ter za njeno vlaženje. Navlažena in elastična koža omogoča lažjo obnovo prizadete površine.

NEGA KOŽE

Na razpolago so številni učinkoviti izdelki:

  • za vlaženje kože s hialuronsko kislino, pantenolom, Aloe vera,  3 do 10% ureo …
  • za mehčanje kože in tvorbo zaščitnega filma na površini kože kot so izvlečki rastlinkih olj-olivno, arganovo, svetlinovo, konopljino olje, masla-kakavovo, karitejevo rastlinsko maslo, čebelji vosek, vazelin, lanolin
  • z ioniziranim srebrom, ki deluje protivnetno in protimikrobno;
  • z izvlečki posebnih vrst ovsa;
  • rastlinski izvlečki s protivnetnimi lastnostmi, kot jih imata kamilica ali ognjič;

Če moramo kljub samopomoči obiskati zdravnika, bo ta za ublažitev vnetja in srbenja predpisal protivnetna zdravila (kortikosteroide) v obliki krem ali mazil in protialergijska zdravila (antihistaminike) v obliki tablet ali sirupa. Lokalni kortikosteroidi bolezni ne ozdravijo, ampak kožno stanje začasno izboljšajo.

IZDELKI Z AKTIVNIM KISIKOM, HIALURONSKO KISLINO in ALOE VERO

Izjemno pomoč ponujajo izdelki s hialuronsko kislino, ki lahko nase vežejo do tisočkratno količino vode kot je njena molekulska masa in tako poskrbi za izdatno navlaženost kože. Izdelki z izvlečki rastline Aloe vera so prav tako pravi izbor za zadrževanje vlage v koži ter za povečanje njene prožnosti. Hkrati kožo pomirjajo in odlično hladijo ini celijo poškodbe na povrhnjici. Nadalje se priporočajo izdelki, ki ponujajo dovoljšnjo oskrbo kože s kisikom (oksigenacijo) npr. izdelki z aktivnimi kisikovimi spojinami, s čimer se ta hitreje obnovi (regenerira).

Najboljši izbor so torej izdelki, ki kožo hidrirajo (navlažijo), čistijo, oksigenirajo in regenerirajo.

Pozabiti pa ne smemo tudi na ustrezno prehrano z veliko esencialnimi maščobnimi kislinami (ribe, oreščki, semena, avokado..), ki so pomemnbne pri tvorbi celične membrane.  

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER® Skin solution

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje srbenja, rdečice in suhosti kože. Raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, prizadeto mesto pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislinain Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

Način uporabe
2-3x/dnevno. OXILVER® Skin solution v pršilu uporabljamo zlasti na večjih površinah kože, OXILVER® Skin gel pa na manjših oz. točkastih površinah kože (obraz…).V primeru izredno izsušene, razdražene kože se priporoča predhodni nanos lahke negovalne emulzije ali kapljice rastlinskega olja, ki koži zagotovita primerno zaščito in elastičnost.